Phnom Penh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Phnom Penh image

Phnom Penh

Phnom Penh
Cambodja
Montsemario

5, 14 en 15 januari: Phnom Penh

Aangezien alle wegen in Cambodja (letterlijk) via Phnom Penh gaan, zijn we inmiddels drie keer in deze leuke, chaotische stad geweest.
Tijdens ons tweede bezoek aan Phnom Penh hebben we Wat Phnom bezocht, een tempel bovenop de enige heuvel van de stad. Zag er erg leuk uit van binnen en de ligging maakt het ook memorabel. Ook zijn we op twee markten geweest, de Psar Russei (waar we zo'n beetje elke keer de bus hebben gepakt) en de centrale markt. De centrale markt was het leukst en het mooist, want wat moderner en breder (bij de juwelen-secie zelfs chique). De Psar Russei was juist heel erg nauw en beklemmend (een soort van mega-rommelige Xenos). Deze avond hebben we gegeten bij een heerlijke Indische teny aan De Mekong. Echt super lekker gegeten! 's Avonds langs de Mekong gewandeld. De Fransen hebben hier een ware boulevard aangelegd, waardoor het lijkt alsof je langs de Middenlandse zee loopt in een zuid-frans badplaatsje, heel bijzonder!
Tijdens onze wandeling naar de tempel vandaag kwamen we veel politie met zwaar geschut tegen. De volgende dag hebben we maar even een krantje gekocht om te kijken wat de huidige stand van zaken rondom de protesten was. De nieuwste ontwikkling op dat moment was dat de oppositie voor de rechter wordt gedaagd om uit te leggen waarom zij de demonstranten hebben aangezet tot geweld tegen de politie! In Nederland zouden er kamervragen zijn over waarom de politie geweld heeft gebruikt tegen de demonstranten en of dit excessief was, en hier wordt de oppositie voor de rechter gesleept. Omgekeerde wereld! Wel verklaarde een van de leden van de oppositie in de krant dat hij in Cambodja zou blijven en uitleg zou geven bij de rechter. Dit is een voortuitgang van een paar jaar geleden toen hij en nog een ander lid van de oppositie zich genoodzaakt zagen om Cambodja de verlaten toen zij ergens anders voor beschuldigd werden. Op zich enige vooruitgang dus, maar het blijft vreemd! Tijdens ons derde en laatste bezoek aan Phnom Penh (ruim een week later) hebben wij in de krant gelezen dat de oppositie inmiddels bij de rechter is geweest en dat zij zijn vrijgesproken. Fijn nieuws dus!
Tijdens onze laatste avond in Phnom Penh (en Cambodja) zijn we nog even heerlijk gaan eten in een echt Khmer restaurant. Hier heeft Montse de lekkerste amok gegeten tot dusver (soort van Khmer curry), die ook erg leuk gepresenteerd werd. Het was heerlijk! Op onze allerlaatste ochtend hebben we nog een bezoek gebracht aan de Killing Fields, een must op de agenda van iedere bezoeker, hoe triest ook. De mensen die eerder in gevangenis Tuon Sleng (zie eerdere blog Phnom Penh) gedetineerd en gemarteld werden, werden uiteindelijk in vrachtwagens naar deze Killng Fields gebracht om vermoord te worden. Niet met kogels, want die waren te duur, maar vaak werden ze neergeknuppeld, werd de keel doorgesneden met bambooblad of in het geval van baby's (ook die werden gezien als een bedreiging aangezien zij later wraak zouden kunnen nemen) werden zij aan de benen vastgehouden en tegen een boom geslagen met het hoofd. Kortom, verschikkelijk om te zien en te horen via een audioguide wat voor wrede, vreselijke dingen hier zijn gebeurd. De putten waar de massagraven waren, zijn nog te zien. De een na de ander, na de ander, na de ander... Minstens 10000 mensen zijn hier vermoord (maar waarschijnlijk eerder rond de 17000). In de rest van het land zijn nog tientallen massagraven. Maar niett allemaal toegankelijk vanwege de vandaag de dag nog liggende landmijnen.
Niet het leukste eind van de reis, maar iets wat iedere reiziger in Cambodja gezien moet hebben.
En dan zijn we bijna aan het eind van de reis. Na een laatste chaotische rit naar het vliegveld in de tuk tuk, nemen we afscheid van dit geweldige land. Op naar Singapore voor een geheel andere ervaring in een totaal verschillend land!
Zou ook daar het lievelings T-shirt van jonge dames dat met het logo van Starbucks zijn? Zou ook Singapore een Starbuckloos land zijn?