Afghanistan - Op reis naar Nergens image
Lkoedam

Afghanistan - Op reis naar Nergens

Journalist en auteur Marc Helsen bezoekt twaalf gebieden die elke reisgids als te mijden aankruist en schrijft hier een waanzinnig goed boek over: Op reis naar nergens. Eén van deze bestemmingen is het woeste, door oorlog verscheurde, maar onvergetelijk mooie Afghanistan.



Tekst Marc Helsen



Op reis naar Nergens



'What are YOU?' zegt de immigratieofficier in ongepolijst Engels, verbaasd over zijn bril kijkend.

'I am Belgium', antwoord ik al even krom.

'Belgium good, Afghanistan bad', komt het antwoord. Veelbelovend voor een man van de immigratie!

Vervolgens moet ik mijn naam en paspoortgegevens in een boek schrijven en dat is het. Wanneer ik het kantoortje uit stap en aan een passage door een half kilometertje niemandsland begin, zie ik hoog in de bergen aan mijn linkerzijde een indrukwekkend fort verrijzen, waarop in metersgrote letters staat: AFGHANISTAN. Ik ben waar ik zo graag wilde zijn.



Ik besluit de Toyota Corolla’s, airconditioned of niet, links te laten liggen, omdat ik op de zeven uur durende tocht naar Kaboel zo anoniem mogelijk wil reizen, en ook omdat ik heb gehoord dat de bestuurders van dit soort auto’s door het Afghaanse bergland rijden alsof de dood hen op de hielen zit. In plaats daarvan volg ik zonder woorden mijn oude kruier, die linea recta naar één welbepaald Toyota-minibusje stapt en bij aankomst in onverstaanbare woorden, maar niettemin heel duidelijk, zegt: 'Dit is uw transport naar Kaboel.'



In het busje zie ik een voorvaderlijke grijsaard op de passagiersstoel naast de chauffeur en daarachter vier vrouwen in een blauwe boerka. Verder wordt het voertuig nog bevolkt door drie mannen en vier kinderen. Ik twijfel niet: dit is een familie onderweg naar Kaboel en in hun gezelschap wil ik zijn. Gepositioneerd op de achterbank en gecamoufleerd door de vier boerka’s, kan ik moeilijk meer incognito reizen. De chauffeur noemt zijn prijs: 8 dollar voor 250 kilometer. Daarop steken alle passagiers de handen in de lucht en terwijl de bestuurder in de eerste versnelling schakelt, verzoeken ze God om een voorspoedige reis, een procedure waarvan ik spoedig het nut zal inzien.





Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.