image
Unsplash

Hoe gebruik ik de airco in mijn auto het beste? 4 tips

Wij gebruiken de airco van huurauto's schijnbaar al jaren verkeerd! Maak jij je op reis ook schuldig aan deze veelvoorkomende fouten?

1. De airco na het instappen op de hoogste blaaskracht zetten

Oplossing bij warm weer: als je eerst even de ramen en portieren open laat staan alvorens de airco aan te zetten, verlaag je de binnentemperatuur al significant. Na een minuutje is de auto geventileerd, kun je de ramen en portieren weer sluiten en de airco inschakelen. 

2. De airco 's ochtends nog niet inschakelen

Oplossing bij koud weer: ochtenden kunnen zelfs in de zomer behoorlijk koel zijn. Ondanks de kou is het tóch verstandig om de airco direct in te schakelen, want zo zorg je ervoor dat je ramen niet beslaan zodra de buitentemperatuur stijgt.

3. De luchtrecirculatie ingeschakeld houden

Oplossing: de binnenkant van de auto koelt in rap tempo af als je een paar minuten lang de interne recirculatie aanzet. Maar ná die paar minuten is het van belang dat je overschakelt naar toevoer van buitenlucht. Het systeem zal de luchtstroom hierdoor efficiënter én gelijkmatiger verdelen. 

4. De uitstroomopeningen verkeerd richten

Oplossing: als je de temperatuur in de auto niet omlaag of omhoog voelt gaan, betekent dat niet automatisch dat je de temperatuur van de airco te hoog of laag hebt ingesteld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de richting waarin de lucht door de auto stroomt. Voor de gelijkmatigste luchtverdeling moet je de uitstroomopeningen naar bóven richten (en dus niet op het gezicht). Wat ook meespeelt is dat warme lucht stijgt. Nóg een reden dus om de openingen naar boven te richten.