Naar deze 10 bestemmingen kun je coronaproof op reis image
Tim Bilman

Naar deze 10 bestemmingen kun je coronaproof op reis

Natuurlijk staan we allemaal te popelen om weer te gaan reizen. Dat willen we echter wel zo coronaproof mogelijk doen: niet meer hutjemutje op elkaar, maar juist genieten van alle rust en ruimte om ons heen. We hebben onze 10 favoriete 'undertourism'-bestemmingen voor je op een rij gezet. 

Undertourism-bestemmingen, zeg je? Jazeker: er zijn tal van plekken zijn die nog niet zijn platgetreden door de massa en die júíst kunnen profiteren van een beetje toerisme. Plekken waar jij kunt bijdragen én kunt genieten van de omgeving en de 'anderhalvemeter-samenleving' achter je kunt laten, simpelweg omdat er toch geen kip is.

Eerder presenteerden we onze tien favoriete undertourism-bestemmingen op de Online Reisbeurs 2021. Liever kijken dan lezen? Bekijk de webinar hier! 
We zijn bovendien erg benieuwd hoe jij reizen na corona ziet en wat jouw reisplannen en -wensen zijn. Deel jij je mening met ons?

1. Steiermark, Oostenrijk

 Foto: Margriet Hoekstra

Buiten Oostenrijk weten maar weinig mensen dat de zuidoostelijke deelstaat Steiermark (Nederlands: Stiermarken) een walhalla voor lekkerbekken is. Door een combinatie van een haast mediterraan klimaat en een vruchtbare bodem wordt er sinds lange tijd frisse witte wijn geproduceerd en gedijen er streekproducten als appels en pompoenen. Maak van je reis door de regio, die zich kenmerkt door een aangenaam groen heuvellandschap, een fijnproeverij door in de verhalen van de boeren te duiken en van hun oogst te genieten. De calorieën kun je meteen weer eraf hiken of biken - er liggen eindeloos veel fiets- en wandelroutes. Of zweet de calorieën eraf in een van de genezende heetwaterbronnen. Vanuit de regionale hoofdstad Graz - een culinaire bestemming op zich - rijd je in een uur naar Gamlitz in het zuiden, waar alles draait om wijn. De Südsteirische Weinstrasse leidt je tussen Ehrenhausen en Lautschach langs wijnboeren, Buschenschänke en landgoederen voor de ultieme wijnervaring. Ter afsluiting ga je ontspannen in Vulkanland, in het oosten van Steiermark. Tussen Bad Waltersdorf en Bad Radkersburg wemelt het van de spa's. 

Je vindt de hele reportage over Steiermark in Columbus editie 79. 

2. Slovenië

 Foto: iStock

Dat Slovenië nóg niet ontdekt is door de massa mag een wonder heten, want het is een vakantieland bij uitstek. Je vindt er een goede infrastructuur, een aangenaam klimaat en een zeer betaalbare economie. De helderblauwe meren zijn een genot voor watersporters – om over de smaragdgroene Socarivier nog maar te zwijgen -, de geasfalteerde wegen, lage benzinekosten en goedkope kampeerplekken laten backpackers een gat in de lucht springen en de Alpen lonken naar hikers en wintersporters. Zo is de natuur rondom het skigebied van Vogel — onderdeel van het imponerende Triglav Nationaal Park — nog grotendeels ongeschonden en ligt er enkel natuurlijke sneeuw. Vogel is geschikt voor wintersporters van beginners- tot gemiddeld niveau. Zwarte pistes zijn er niet. Dit juweeltje in de bergen is alleen te bereiken met een gondel vanaf de oever van het meer. Ook gaaf om er te proberen: crosscountry skiën, sleeën of een winterse tandemparaglidetocht.

Lees ook: In deze landen ben je met een coronapaspoort straks welkom!

3. Alentejo, Portugal

 Foto: Manon van der Zwaal

De beste manier om te reizen is te voelen, schreef de befaamde Portugese dichter Fernando Pessoa. Hij had het over de Alentejo, ‘het land voorbij de rivier de Tejo’, kunnen hebben. De grootste provincie van Portugal is dé plek om tot jezelf te komen en rust te ervaren door juist veel te doen en weinig te denken. Het is het dunst bevolkte deel van Portugal, dus je hebt er alle ruimte om te spelen en te ontdekken. Elk seizoen wordt er wel iets geoogst: kurk in het voorjaar, wijn in het najaar en percebes, een mosselsoort, in de winter. Ondanks de droogte is er veel wateractiviteit, bijvoorbeeld rond de stuwmeren in het noordoosten, langs de met kliffen en zandstranden gezegende kust en de rivier Mira. Bezoek het ommuurde centrum van studentenstad Evora, trek een dagje eropuit in Comporta - met rijstvelden, flamingo's en parelwitte stranden ook wel het Ibiza van Portugal genoemd -, knuffel een duizend jaar oude olijfboom in Monsaraz of bezoek vissersdorp Porto Covo, al was het alleen maar om die percebes eens te proeven. 

Je vindt de hele reportage over Alentejo in Columbus editie 63. 

4. Westfjorden, IJsland

 Foto: Tim Bilman

Tien, elf jaar geleden kwam er nog bijna niemand. Het geïsoleerde IJsland was toen nog een ultíéme outdoorbestemming. Maar een kredietcrisis, vulkanische aswolk en heroïsche voetbaloverwinning op Engeland — stuk voor stuk ijzersterke ‘pr-campagnes’ — later is er van het predicaat ultiem nauwelijks meer sprake. De reden: mede door de extra media-aandacht wordt het land nu jaarlijks door maar liefst 2,25 miljoen toeristen bezocht, wat neerkomt op zeven keer het inwoneraantal. Gelukkig is het nog steeds niet onmogelijk om er de massa te vermijden en er unieke reiservaringen op te doen. Wat je daarvoor nodig hebt? Een MINK-caravan en een epische reisbestemming, zoals Westfjorden. Je pikt je MINK-caravan én terreinwagen op in de buurt van Reykjavik, laadt de koelkast achterin vol met boodschappen, en rijdt dan in noordelijke richting. Je eerste reisdoel is het Snæfellsnes-schiereiland, waar je Route 55 en Nationaal Park Snæfellsjökull meepakt, alvorens je in Stykkishólmur op de Seatours-autoferry naar Westfjorden stapt. Veel wegen zijn er niet in Westfjorden, maar als je achtereenvolgens de Routes 62, 63, 60 en 61 combineert maak je de compleetste loop. Sla zo nu en dan af van deze loop, om bijvoorbeeld een strand, vogelklif, hot pool of schapenboer(in) te bezoeken. Verlaat deze adembenemende regio weer via de onbekende Route 608 en daarna Route 60.

Je vindt de hele reportage over de Westfjorden in Columbus editie 76

5. Ratsja, Georgië

 Foto: Tim Bilman

Je zou kunnen zeggen dat de Georgische bergregio Ratsja voor de rest van de wereld niet bestaat. De eigen regering trekt er zijn neus voor op en populaire reisgidsen reppen er met geen woord over. Het gevolg: de inwoners leven er nog op authentieke wijze en het lokale toeristenbureautje ontvangt jaarlijks slechts tweeduizend buitenlandse bezoekers. Misschien is het beter zo. Want juist door deze ‘verwaarlozing’ ontpopt Ratsja zich nu tot de ultieme speeltuin voor doorgewinterde reizigers die wars zijn van toeristenhypes als Svanetië en Kazbegi en nog écht op ontdekking uit willen. Beste manier om dit te doen: de slow-manier, van lokale ervaring naar lokale ervaring, in een veertig jaar oude Sovjetbak. Begin je ontdekkingstocht door Georgië in de hoofdstad Tbilisi en rijd naar het mijnstadje Tsjiatoera. Kijk er even rond en vervolg je weg via Katskhi Pillar en het Tkiboeli Reservoir naar Oni. Vanuit Oni verken je een aantal dagen lang oude wachttorens (Ghebi), gletsjers (Chiora), bergmeren (Shovi), kliffen (Usholta) en kerkjes (Mravaldzali), alvorens je via de wijnroute bij Khvanchkara naar Lentekhi reist. Hier laad je jezelf op voor de onvergetelijke 4x4-autotocht naar Ushguli. Neem na aankomst de tijd om de omgeving van dit fotogenieke dorp te verkennen en rijd dan via Mestia naar het zuiden, waar je de natuur van Samegrelo in trekt. Kom tot slot tot rust in Bordzjomi en eindig je rondreis weer in Tbilisi.

Je vindt de hele reportage over Ratsja in Columbus editie 78

6. Iran

Foto: Tim Bilman

Het onbekende noordwesten van Iran vormt de perfecte omgeving voor een eerste (of tweede) kennismaking met het land. De bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar, het buitenlandse toerisme is vrijwel niet-bestaand, de culturele tradities worden nog volop gepraktiseerd en de gastvrijheid kent geen grenzen. Maak je klaar voor de reis die je leven zal veranderen. Loop over de daken in het door Unesco bekroonde Masouleh, bezoek de Shahsavan-nomaden, dwaal door de grotwoningen van Kandovan, loop over de bodem van het Urmia-zoutmeer, raak verdwaald in de bazaar van Tabriz en laat je betoveren door de moskee van Ardebil.

Je vindt de hele reportage over Iran in Columbus editie 98

7. Oeganda

 Foto: Jonathan Vandevoorde

Oeganda is voor veel reizigers een witte vlek op de kaart van Afrika, een grijs gebied in ons geheugen dat we vaag associëren met een dictatuur van vroeger (Idi Amin) en vluchtelingen uit buurland Zuid-Soedan. Langzaam maar zeker klimt het land uit het dal — het is nog steeds arm, maar wel weer veilig te bereizen. Afrikakenners die het weten te vinden, reizen naar het zuidwesten om er de berggorilla’s te bezoeken of Mount Rwenzori, de tweede hoogste berg van Afrika, te beklimmen. In het zuidoosten kun je vanuit Jinja, op enkele uren rijden van de hoofdstad, raften op de Nijl. Vooral het ongerepte noordoosten ligt nog helemaal buiten de gebaande paden. Hier kun je bij de grens met Zuid-Soedan en Kenia onvergetelijke gamedrives maken in Kidepo Valley National Park, waar een spectaculair berglandschap het thuis van de Big Five (minus de neushoorn) vormt. Eveneens een highlight in dit deel van het land is een bezoek aan de Karamojong, een nomadisch herdersvolk dat je hartelijk zal verwelkomen.

Je vindt de hele reportage over Oeganda in Columbus editie 81

8. Ha Giang, Vietnam

Foto: Tim Bilman

In de provincie Ha Giang, in het nooderlijke puntje van Vietnam, vind je een van de grootste reisgeheimen van Zuidoost-Azië: de QL4C, ook wel de Happy Road genoemd. Deze weg voert door een magistraal landschap van schier eindeloze kalkstenen (karst)bergen, diepe valleien en afgelegen dorpen waar 23 etnische minderheden met groete moeite rijst, mais en andere gewassen tegen de steile rotswanden verbouwen. Nog niet zo lang geleden was dit de laatste frontier voor avontuurlijke Vietnamreizigers, maar recentelijk is de conditie van de weg dramatisch verbeterd en komen er steeds meer toeristische voorzieningen. Hit the road voordat de massa deze regio ontdekt, idealiter op een brommer of motorfiets voor het ultieme Easy Rider-gevoel. Pak in Hanoi de bus naar de provinciehoofdstad Ha Giang, waar je roadtrip van 3-5 dagen pas echt begint. Trek vervolgens naar het noorden, richting de Chinese grens, via de plaatsjes Tom Son en Yen Minh. Vanuit dit laatste dorp trek je over de circa tweeduizend meter hoge Ma Pi Leng-pas - het onbetwiste, duizingwekkende hoogtepunt van de Happy Road - naar de plaatsjes Dong Van en Meo Vac. Rijd daarna door naar de bijzonder fotogenieke omgeving van het doprje Du Gia, door bergen omsloten. Van hieruit rijd je terug naar Tam Son en Ha Giang: de 350 kilometer loop van je leven!

Je vindt de hele reportage over Ha Giang in Columbus editie 80. 

9. Guatemala

 Foto: Tim Bilman

We komen maar meteen to the point: Guatemala is het mooiste en meest gevarieerde land van Centraal-Amerika. Wat het tekortkomt in de strandafdeling, maakt het ruimschoots goed met zijn 37 vulkanen, 1200 diersoorten, 20 ecosystemen, meer dan 300 microklimaten, 118 wildlifereservaten, duizenden Mayabouwwerken en miljoenen Maya-afstammelingen. Al deze landschappelijke en culturele schoonheid grijpt je en laat je simpelweg niet meer los. Zelf meemaken hoe divers dit land is? Combineer tijdens jouw rondreis dan crowd pleasers als Antigua en het Atitlánmeer met de ongerepte Westelijke Hooglanden en de mysterieuze jungle van Petén. Ga op expeditie naar El Mirador, verken Sierra de los Cuchumatanes en ga cenotehoppen bij Laguna Brava.

Je vindt de hele reportage over Guatemala in Columbus editie 82. 

10. Zuidelijk deel van het Great Barrier Reef, Australië

 Foto: Jon Mills

Het Groot Barrièrerif bestaat uit maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden over een lengte van 2300 kilometer. Samen beslaan deze een gebied ter grootte van Italië. Het Noordelijk Groot Barrièrerif ligt het dichtst bij het vasteland en is dus het makkelijkst en voordeligst te bezoeken. Helaas is dit ook verreweg het meest toeristische deel van het Groot Barrièrerif, met name rondom Cairns en Port Douglas. Met name het Zuidelijk Groot Barrièrerif is een onder-de-radarbestemming, met eilanden en koraalriffen die je helemaal voor jezelf hebt. Ook belangrijk: dit deel van het Groot Barrièrerif is (nog) niet getroffen door koraalverbleking. Houd er wel rekening mee dat je langer onderweg bent om op je eindbestemming aan te komen en je zal meer vlieg- en ferrykosten moeten maken. Bonustip 1: Whitehaven Beach, een zeven kilometer lang, straalwit zandstrand is vaste prik voor iedereen die de Whitsunday Islands bezoekt. Iedereen wordt echter op dezelfde plek op het zuidpuntje gedropt, per watervliegtuig of boot. Loop tien minuten verder en je hebt het rijk alleen. Nog beter: vaar of laat je varen naar Chalkie’s Beach. Dit strand ligt recht tegenover Whitehaven Beach, op Hazelwood Island, en heeft exact hetzelfde witte, zachte zand, maar er komt geen kip. Let op: er is geen kampeergelegenheid. Bonustip 2: Het strakblauwe water en witte zandstrand van het populairste meer op Fraser Island, Lake McKenzie, weet iedereen wel te vinden. De menigte is echter verrassend gemakkelijk te vermijden. Sla linksaf als je op Main Beach aankomt, stap over een ketting en volg het pad. Je komt aan op een strand dat net zo mooi is, maar dat je (vrijwel) voor jezelf hebt.

Je vindt de hele reportage over the Great Barrier Reef in Columbus editie 70. 

Ben jij niet zo van de lappen tekst? Leun dan achterover en bekijk de webinar over de 10 undertourism-bestemmingen hier!

Lees ook: De komst van het coronapaspoort - mogen we deze zomer weer reizen? 

We zijn benieuwd wat jouw reisplannen en -wensen zijn na corona! Deel je mening met ons!


Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.