image
Vellah

5 fotografietips: spelen met beweging

Als we fotograferen dan bevriezen we een moment in de tijd. En dat moment willen we duidelijk zien, dus willen we graag dat het scherp is. Maar als het onderwerp beweegt, zijn er meerdere opties dan scherp. Voor iedere foto geldt: stel in ieder geval je sluitertijd handmatig in! Daarna kan de fun beginnen, want spelen met beweging is écht spelen. Columbus-fotografe Louise ten Have geeft je een aantal tips om beweging op een pakkende manier vast te leggen. Let the games begin!


Jump! (Foto: Louise ten have)

1. Freeze!

Wanneer je bewegende onderwerpen helemaal onbewogen vastlegt, dan ziet de setting er niet altijd geloofwaardig uit. Je kunt dan de sprankeling, de energie van de beweging missen. Zoals een straat met voorbijracende auto's. Die lijken dan wel geparkeerd te staan. Maar als de achtergrond boeiend is, dan is bevriezen toch een goede optie. Je hebt dan én de actie éen het landschap.

2. Maak je complete beeld onscherp

Je kunt je hele beeld onscherp maken. Zolang het beeld gematigd onscherp is, kun je nog steeds duidelijk zien wat er gebeurt. De foto wordt er best 'arty' van.

3. Beweeg mee met het onderwerp

Meetrekken houdt in dat je de camera met het onderwerp meebeweegt, met een langere sluitertijd, meestal tussen de 1/10 en 1/60. De lengte van de sluitertijd is afhankelijk van de snelheid van het bewegende onderwerp, en daarom is testen essentieel. Op reis zijn festivals waar veel gedanst wordt, of tafereeltjes met kuddes migrerende dieren, heel geschikt hiervoor. De nadruk ligt op lang en veel. Je maakt de foto en dan heb je tijd om te kijken of je de sluitertijd moet aanpassen. Zoom maximaal in op je lcd-schermpje om de scherpte te checken. Vaak blijkt achteraf dat je beeld toch nog té onscherp is. Als je twijfelt, kies dan voor een snellere sluitertijd.

4. Zorg ervoor dat je bewegende onderwerp scherp wordt

Stel, je ziet een gave achtergrond. Dan kun je fysiek stilstaan en wachten op de kers op de taart: het afmakertje. Dat zou een bewegend onderwerp kunnen zijn. Zoals alle foto's met het thema beweging, kies je ook nu zelf de sluitertijd. Het mooiste resultaat krijg je als je er met je diafragma voor zorgt dat het beeld van voor naar achter scherp is. De enige onscherpte is dan die van het bewegende onderwerp. De sluitertijd zal ergens tussen 30 seconden (uiteraard met statief en als je in het donker fotografeert) en 1/60 seconde liggen. Deze manier van onscherpte creëren is zeer geschikt voor avond-, nacht-, of binnenopnames. 

5. Maak filmpjes met behulp van meerdere foto's

Voor het maken van timelapsefilmpjes zet je de camera op een statief en maakt meerdere foto's vanaf dezelfde plek op verschillende tijdstippen. Vervolgens monteer je meerdere foto's achterelkaar. Vooral online ziet dit er fantastisch uit. Je kunt een timelapse gebruiken voor je site of bijvoorbeeld Instagram en Facebook.
 

Columbus reisfotografiespecial

Heb je de smaak te pakken? In onze reisfotografiespecial staan nog veel meer handige tips die je helpen om je fotografieskills te verbeteren. Er worden 98  praktische tips gegeven. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: spelen met licht, locals eruit laten springen, het benutten van landschappen en nog veel meer. Dát, in combinatie met jouw intuïtie.


 

Podcast

Wil je nog meer tips van Louise? Luister dan zeker even naar onze nieuwste podcast! Lousie geeft hierin nog meer handige tips en geeft ze antwoord op de vragen die jullie via Instagram aan haar gesteld hebben.