Cruises

Harde cijfers: zó vervuilend zijn cruiseschepen

Gepubliceerd: 11 feb 2019 | Cruises | Natuurreizen 2
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: cruiseschepen zijn heel slecht voor het milieu. De CO2-uitstoot van een cruiseschip staat gelijk aan de uitstoot van 84.000 (!) autos. Dat is voor ons wel even een eye-opener.


Cruiseschepen zijn heel belastend voor het milieu (Foto: Norske)

Cruises zijn flink in opkomst. In 2018 werd een recordaantal bezoekers verwelkomd op de cruiseschepen: 27,2 miljoen reizigers wereldwijd. Goed nieuws voor die sector, slecht nieuws voor het milieu. Cruiseschepen behoren tot de grootste vervuilers van de vervoersmiddelen.

Laten we er een paar onderzoeken bijpakken. Allereerst het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2017, dat de CO2-emissies per dag en per vakantie naar vervoermiddel uitrekende. Eén passagier van een zeecruise stoot gemiddeld 225 kilo CO2 per dag uit. Die cijfers spreken pas echt tot de verbeelding als daar iets tegenoverstaat. Komt 'ie: dat is 10x zo vervuilend als een nachtje kamperen in een tent.

The Guardian (2016) doet er nog een schepje bovenop. Als een cruiseschip begint te varen, starten qua CO2-uitstoot 84.000 auto's de motor. Dan hebben we het nog alleen over CO2, en 'dat valt nog mee'. De stikstofuitstoot staat gelijk aan 400.000 auto's en de fijnstof is te vergelijken met 1 miljoen auto's.


Een cruise is 10x zo vervuilend als kamperen in een tent (Foto: Chris Burkhard)

Hoe komt dat? Cruiseschepen zijn varende megahotels. Voordat zo'n enorm gevaarte in beweging komt, moet er een enorm krachtige motor op volle toeren draaien. Daarnaast zijn cruiseschepen wel duurzaam in de zin dat ze lang meegaan (20-25 jaar), maar verouderde schepen doen het milieu juist meer kwaad. De groene ontwikkelingen van de laatste decennia hebben bij vele schepen de boot gemist.

Ook niet onbelangrijk: de brandstof. Cruiseschepen varen op zware en goedkope stookolie waar nog veel zwavel inzit. De Volkskrant (2018) liet door een milieuorganisatie uitrekenen dat de cruises qua zwaveldioxide net zoveel uitstoten als 376 miljoen auto’s. Dit gas irriteert de longen bij inademing en kan leiden tot zure regen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. In 2020 daalt het maximaal toegestane zwavelgehalte van 3,5 naar 0,5 procent en zullen de cruiseschepen een stuk minder vervuilend zijn.

Duurzaam alternatief

Reisreporter Karin Mooren tipte ons over een duurzaam alternatief: de elektische cruise. Door de Nærøyfjord kun je met een volledig elektrische boot van de natuur genieten. Het is een paar duiten duurder, maar de voordelen zijn groot: geen dieseldampen, geen lawaai en vooral minder belasting van het milieu.

deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Harde cijfers: zó vervuilend zijn cruiseschepen"

  • profile image comment

    Hi Karin, wat een goede tip! We gaan er iets mee doen, bedankt!

    Door pimwestenberg • geplaatst op 2019-02-19 09:25:29
  • profile image comment

    Gelukkig is er soms wel een elektrisch alternatief: de fjordcruise in het Nærøyfjord bij Flåm kun je maken met een volledig elektrische boot. Het kost iets meer, maar je zit niet in de dieseldampen en het lawaai, én het is een heel duurzame manier om de prachtige fjorden te zien.

    Door karinm • geplaatst op 2019-02-15 11:44:12

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Onverwachte tip: zet Zuid-Engeland op je radar

Waarom is een tripje naar Zuid-Engeland nou echt een aanrader? Wij vinden dat voornamelijk omdat je heel er veel werelden in één hebt. Het maakt niet uit waar je zin in hebt, je kunt het vinden in dit onderschatte deel van Engeland!

Waarom is een tripje naar Zuid-Engeland nou echt een aanrader? Wij vinden dat voornamelijk omdat je heel er veel werelden in één hebt. Het maakt niet...

Ontmoet: de laatste koppensnellers van India

Hij geeft ze nog twintig jaar. Dan hebben de Konyaks volgens fotograaf Peter Bos geen eigen stammencultuur meer. Het geïsoleerde volk in India, dat mensen onthoofdt en daarmee indrukwekkende gezichtstatoeages verdient, dreigt zelf uit te sterven.

Hij geeft ze nog twintig jaar. Dan hebben de Konyaks volgens fotograaf Peter Bos geen eigen stammencultuur meer. Het geïsoleerde volk in India, dat me...

Hebben! De vernieuwde en gloednieuwe editie 79

Heb jij het al gezien, het vernieuwde design van Columbus Travel? Nu met extra veel reisinspiratie. Centraal in deze editie: Engeland, India, Macedonië, Oostenrijk én Principe! Een klein voorproefje:

Heb jij het al gezien, het vernieuwde design van Columbus Travel? Nu met extra veel reisinspiratie. Centraal in deze editie: Engeland, India, Macedoni...