Wildlife

Hoe overleef je een haaienaanval?

Gepubliceerd: 04 dec 2018 | Wildlife 0
Haaienaanvallen zijn heel zeldzaam, maar als je ooit een aanvaring hebt met deze meedogenloze roofdieren kan de afloop dodelijk zijn. Wat moet je doen om te overleven?


Kleine kans dat je een haai tegenkomt, maar je weet maar nooit (Foto: Jared Rice (modified), Unsplash)

Laten we vooropstellen dat haaien maar zelden aanvallen, maar als ze het doen hoeven we niet uit te leggen dat dat ernstige gevolgen kan hebben. Biologen menen dat ze ons niet zozeer willen opeten als wel simpelweg heel nieuwsgierig naar ons zijn. Een beetje zoals honden je komen snuiven als ze je nog niet kennen, maar dan met mogelijk dodelijke afloop. Wat moet je doen als je oog in oog komt met de roofvissen? Er zijn eigenlijk maar twee tactieken:

Tactiek 1: ga in de verdediging

Houd oogcontact

Haaien vallen op verschillende manieren aan. Soms gaan ze frontaal in de aanval en andere keren draaien ze rondjes voordat ze naar je uithalen. Ze kunnen je ook van achteren besluipen. Om je te kunnen verdedigen, zul je uiteraard moeten weten waar de haai zich bevindt dus houd ’m goed in de gaten, ook al probeer je zo snel mogelijk te ontsnappen.

Blijf rustig en maak geen onverwachte bewegingen

Als je voor het eerst de haai ziet, zal hij waarschijnlijk wegzwemmen zonder je lastig te vallen. Je zult nooit sneller kunnen zwemmen dus probeer niet weg te sprinten, tenzij je je al heel dicht bij de kust bevindt. Probeer kalm te blijven om de situatie goed in te kunnen schatten en een strategie te bedenken om jezelf in veiligheid te brengen.

Neem een defensieve houding aan

Als je niet meteen het water uit kunt komen, probeer dan de richtingen van waaruit de haai je kan aanvallen te beperken. Als je in ondiep water bent, houd je je voeten op de grond. Beweeg je langzaam richting een rif, rots of ander obstakel zodat de haai niet om je heen kan draaien. Dan hoef je alleen maar rekening te houden met een frontale aanval. Als je met een andere zwemmer of duiker in open water bent, ga dan met de ruggen tegen elkaar aan staan zodat je een eventuele aanval van alle richtingen kunt zien aankomen en weren.

Tacktiek 2: ga in de aanval

Raak de haai in het gezicht en de kieuwen

Een agressieve haai laat je niet alleen als je doet alsof je dood bent. Als je wordt aangevallen kun je beter de haai het idee geven dat je een bedreiging voor hem vormt. Als je met je vuist, ellebogen, knieën of voeten hard op zijn ogen, kieuwen of met gevoelige sensoren uitgeruste neus slaat, zal hij zich in de meeste gevallen terugtrekken.

Zet hulpmiddelen in

Als je een speer of ander voorwerp zoals een camera of steen hebt waarmee je de haai kunt raken, maak daar dan gebruik van. Probeer het hoofd, en in het bijzonder de ogen, neus of kieuwen, te raken.

Blijf doorvechten als de haai volhardt

Sla herhaaldelijk op de ogen, neus en kieuwen. Je kunt ook hard aan de ogen en kieuwen krabben, totdat de haai loslaat en wegzwemt.

Ben je benieuwd naar hoe je aanvallen van andere gevaarlijke dieren kan overleven? Check dan zeker deze handige video, want daar wordt nog veel meer uitgelegd.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Flappen tappen: dit zijn de duurste stranden ter wereld

Waar denk jij aan bij de Malediven of St Tropez? Juist, stranden waar mensen die zwemmen in het geld vakantie vieren. Wat zijn nu eigenlijk de duurste stranden ter wereld?  Door te kijken naar de prijs van zonnebrand, water, bier, lunch en een ijsje is er een een Strand Prijsindex gemaakt van de duu...

Waar denk jij aan bij de Malediven of St Tropez? Juist, stranden waar mensen die zwemmen in het geld vakantie vieren. Wat zijn nu eigenlijk de duurste...

Een blik achter de schermen met fotograaf Marije

Vraag jij je weleens af hoe een reportage voor Columbus Travel tot stand komt? Lees dan vooral verder, want Columbus Travel-fotografe Marije van de Vlekkert vertelt je meer over haar werk voor Columbus en over haar recente reis naar Canada.

Vraag jij je weleens af hoe een reportage voor Columbus Travel tot stand komt? Lees dan vooral verder, want Columbus Travel-fotografe Marije van de Vl...

Sneak peek van de nieuwste Columbus Travel editie

Gaat jouw hart sneller kloppen van ontdekkingsreizen? Dan hebben wij goed nieuws. Nog maar heel even wachten en dan ligt de nieuwste edite van Columbus Travel – die geheel in het teken staat van ontdekkingsreizen – in de winkel. Vanaf 20 augustus kun jij er een bemachtigen, maar we hebben nu alvast...

Gaat jouw hart sneller kloppen van ontdekkingsreizen? Dan hebben wij goed nieuws. Nog maar heel even wachten en dan ligt de nieuwste edite van Columbu...