Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages

Gepubliceerd: 18 okt 2018 0
Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.
Door: Roselinde


Palmolieplantages verwoesten hele bossen (Foto: Sevki79 (modified), Wikimedia Commons)

De natuur in Indonesië heeft het de laatste tijd zwaar te verduren gehad, maar het lijkt erop dat de eerste stappen naar een positieve verandering zijn gezet. Afgelopen maand heeft de Indonesische president Joko Widodo namelijk een officieel decreet ondertekend, wat betekent dat er de komende drie jaar geen nieuwe palmolieplantages bij gaan komen. Het werd tijd!

Iedereen is palmolie-consument, óók in Nederland

Samen met Maleisië is Indonesië wereldwijd de grootste producent van palmolie, en óók jij en ik zijn consumenten van deze Indonesische olie. Bekende multinationals als Nestlé en Unilever gebruiken het goedje voor alledaagse producten als koekjes, cosmetica en tandpasta. Grote kans dat je er vandaag al mee in aanraking bent gekomen.

Een duurzamer Indonesië?

De palmolieplantages worden veelal gezien als dé reden voor de massale ontbossing in Indonesië en de nieuwe regeling zou een aantal zorgen weg moeten nemen. Zo zou de maatregel voor duurzamer plantbeheer moeten zorgen, maar ook kleine eigenaars steunen tegenover grootgrondbezitters. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat er niet nóg meer broeikasgassen worden uitgestoten.

De afgelopen jaren hebben milieugroepen openbaar kritiek geleverd op de Indonesische overheid, vooral over onderwerpen als milieuvervuiling en duurzame landbouw. De leefomgeving van zeldzame diersoorten als orang-oetans en tijgers wordt dus steeds kleiner, waardoor veel organisaties aan de bel hebben getrokken.

Wat denk jij: is dit een teken dat de Indonesische overheid de milieuproblematiek serieus gaat aanpakken? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Hier werd jouw favoriete Netflix-serie opgenomen!

Eeuwenoude kastelen uit Outlander, een concertgebouw dat je in Black Mirror voorbij ziet komen en een Vikingschip uit the Last Kingdom: op deze toffe locaties zijn razend populaire Netflix-series opgenomen!

Eeuwenoude kastelen uit Outlander, een concertgebouw dat je in Black Mirror voorbij ziet komen en een Vikingschip uit the Last Kingdom: op deze toffe...

Ga van de gebaande paden in oostelijk Zuid-Afrika

De leeuw, de olifant, de zwarte neushoorn, de buffel en het luipaard. Deze vijf, de Big Five, móét je van je bucketlist afstrepen en oostelijk Zuid-Afrika blijft daar de perfecte plek voor.

De leeuw, de olifant, de zwarte neushoorn, de buffel en het luipaard. Deze vijf, de Big Five, móét je van je bucketlist afstrepen en oostelijk Zuid-Af...

| Safari