Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages

Gepubliceerd: 18 okt 2018 1
Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.
Door: Roselinde


Palmolieplantages verwoesten hele bossen (Foto: Sevki79 (modified), Wikimedia Commons)

De natuur in Indonesië heeft het de laatste tijd zwaar te verduren gehad, maar het lijkt erop dat de eerste stappen naar een positieve verandering zijn gezet. Afgelopen maand heeft de Indonesische president Joko Widodo namelijk een officieel decreet ondertekend, wat betekent dat er de komende drie jaar geen nieuwe palmolieplantages bij gaan komen. Het werd tijd!

Iedereen is palmolie-consument, óók in Nederland

Samen met Maleisië is Indonesië wereldwijd de grootste producent van palmolie, en óók jij en ik zijn consumenten van deze Indonesische olie. Bekende multinationals als Nestlé en Unilever gebruiken het goedje voor alledaagse producten als koekjes, cosmetica en tandpasta. Grote kans dat je er vandaag al mee in aanraking bent gekomen.

Een duurzamer Indonesië?

De palmolieplantages worden veelal gezien als dé reden voor de massale ontbossing in Indonesië en de nieuwe regeling zou een aantal zorgen weg moeten nemen. Zo zou de maatregel voor duurzamer plantbeheer moeten zorgen, maar ook kleine eigenaars steunen tegenover grootgrondbezitters. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat er niet nóg meer broeikasgassen worden uitgestoten.

De afgelopen jaren hebben milieugroepen openbaar kritiek geleverd op de Indonesische overheid, vooral over onderwerpen als milieuvervuiling en duurzame landbouw. De leefomgeving van zeldzame diersoorten als orang-oetans en tijgers wordt dus steeds kleiner, waardoor veel organisaties aan de bel hebben getrokken.

Wat denk jij: is dit een teken dat de Indonesische overheid de milieuproblematiek serieus gaat aanpakken? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages"

  • profile image comment

    en na 3 jaar? Ben zelf op zoek naar een app welke producten in winkels, m.n. supermarkten, kan scannen en dan aangeeft of er palmolie in verwerkt zit. Dit moet in de huidige tijd en met de technieken van nu toch ontwikkeld kunnen worden!!

    Door GLustermans • geplaatst op 2018-11-23 08:43:34

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Kom jij naar ons spectaculaire Reisfotograaf-evenement?

De stemmingsronde voor de Reisfotograaf van het Jaar 2018 is voorbij! De bijna 3000 stemmen worden nu geteld, maar we houden het nog even spannend. De prijswinnaars worden bekend gemaakt op een speciaal Columbus-event in Amsterdam.

De stemmingsronde voor de Reisfotograaf van het Jaar 2018 is voorbij! De bijna 3000 stemmen worden nu geteld, maar we houden het nog even spannend. De...

5 redenen om naar Colombia te gaan

Op zoek naar een nog redelijk onontdekte bestemming in Zuid-Amerika? Maak dan een reis naar Colombia en kom op vele mooie plekken weg van de massa. Het land wordt steeds populairder; wacht daarom niet te lang met het ontdekken van dit veelzijdige land. Dit zijn dé redenen waarom een bezoek aan Colom...

Op zoek naar een nog redelijk onontdekte bestemming in Zuid-Amerika? Maak dan een reis naar Colombia en kom op vele mooie plekken weg van de massa. He...