Ken jij 'm al? Airbnb voor historische gebouwen image

Ken jij 'm al? Airbnb voor historische gebouwen

Het bestaat al veel langer dan Airbnb, maar ik had er nog nooit van gehoord: The Landmark Trust. Deze briljante non-profit organisatie renoveert én verhuurt historische gebouwen.


The Landmark Trust behoedt oude gebouwen voor verval (Foto: Jim Cooke, Unsplash)

Het lijkt erop dat Airbnb dit puike idee om een oud Italiaans dorpje te pimpen heeft afgekeken van zijn grote (maar toch kleinere) broer: The Landmark Trust. Deze Britse liefdadigheidsorganisatie is in 1965 opgezet om historische gebouwen voor verval te behoeden. Zo kunnen gerenoveerde gebouwen verhuurd worden aan vakantiegangers, waardoor iedereen in principe van de erfgoedsites kan genieten. Een ideale twee vliegen in één klap situatie, als je het aan mij vraagt!

Slapen in een treinstation, kasteel of renaissance villa?

Vergeleken met Airbnb, waar ongeveer vier miljoen stulpjes worden aangeboden, heeft The Landmark Trust een bescheiden, maar bijzonder aanbod van bijna tweehonderd gebouwen in Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en België. Uitblinkers zijn dit voormalige treinstation in Staffordshire, het Fort Clonque op de Kanaaleilanden en een renaissance villa in Padua.

Dit mooie initiatief verdient wat mij betreft wat meer aandacht! Ik ga nog even rondkijken op de website en fantaseren hoe ik als een koningin in een kasteeltje slaap. Misschien ook leuk voor op jouw bucketlist?