Limpopo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Waterbok

Limpopo,
Zuid-Afrika


De waterbok (Kobus ellipsiprymnus) is een soort antilope die leeft in waterrijke gebieden in Afrika ten zuiden van de Sahara.
De waterbok is voornamelijk in de ochtend, laat in de middag en 's avonds actief. Hij leeft voornamelijk van grassen en kruiden, waaronder riet en bies, aangevuld met bladeren en vruchten van bomen en struiken. Het is een kuddedier en leeft in kleine kuddes van 5 tot 12 dieren. Mannetjes zonder harem, meestal jonge dieren die niet ouder zijn dan vier jaar, leven in vrijgezellengroepen van tot wel veertig dieren. Soms leeft hij solitair, voornamelijk als hij door een groep verstoten is.
Bij gevaar vlucht een waterbok altijd weg, meestal in lang gras of dicht struikgewas. Maar het komt regelmatig voor dat het dier zich haast geheel in het water verbergt, waarbij alleen de neusgaten nog boven water uitsteken. Hij lijkt daarbij niet bang te zijn voor krokodillen. De hyena, de cheeta en de leeuw zijn de vijanden van deze prachtige antilopes. De foto maakten we in Mapungubwe in het uiterste noorden van Zuid-Afrika (Limpopo).