Wandelen tussen wild in het Krugerpark image
Lkoedam

Wandelen tussen wild in het Krugerpark

Het wild van het Krugerpark in Zuid-Afrika ontdekken? Strek je benen en ga wandelen.

Op wandelsafari in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel
Op wandelsafari in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Ranger John stelt zich aan ons voor. De zon staat laag in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark en we zullen langs een rivier met nijlpaarden lopen om vlak na zonsondergang terug te komen bij onze auto. Met een strenge blik geeft hij ons de veiligheidsinstructie. Hij bewapend met geweren, fotografe Louise en ik met niets anders dan een camera of notitieboekje om boos wild van ons af te slaan. John maant ons nooit, maar dan ook nooit, weg te rennen als we olifanten, neushoorns, leeuwen of nijlpaarden tegenkomen, om maar even een paar diersoorten te noemen die je hier op een gemiddelde dag tegenkomt.



Een olifant die bovenop je valt



‘Zo gek zijn we ook weer niet om weg te rennen,’ fluister ik tegen Louise, maar John is nog niet klaar met zijn waarschuwing. ‘Ik heb in mijn twintigjarige carrière in Kruger drie keer een dier moeten doden en daar wil ik het graag bij laten,’ deelt hij mee. ‘Ooit kwamen we bij een wandeling oog in oog met een wat geïrriteerde olifant. Er was niets aan de hand tot een vrouw in mijn groep wegrende. Onmiddellijk ging de olifant achter haar aan en duwde haar met zijn slurf tegen de grond. Ik heb de olifant ter plekke moeten neerschieten. Het dier viel bovenop haar, maar ze is er zonder kleerscheuren van afgekomen. Wel voelde ze zich enorm schuldig.’ Het incident haalde alle Zuid-Afrikaanse kranten. Dat wil John niet nog een keer laten gebeuren.



Up close and personal met een luipaard



We beginnen onze wandeling in Kruger langs een schitterende rivier en bekijken de knorrende nijlpaarden. Als een slang lopen we, John voorop, door het bos terug naar de auto. Letterlijk in Johns voetsporen, zoals ons is opgedragen. Plotseling stopt John omdat hij links van ons een geluid hoort dat hij niet thuis kan brengen. ‘Look, look!’ roept hij naar ons. Slechts drie meter van ons vandaan ligt, perfect gecamoufleerd, een luipaard in een boom op zo’n twee meter hoogte. Ik kan hem voor mijn gevoel bijna aanraken. Mijn adem stokt. Het luipaard schrikt wakker uit zijn kennelijk diepe slaap, springt uit de boom en verdwijnt in een fractie van een seconde tussen de dichte struiken. In totale verbazing ijken Louise en ik elkaar aan. Zo up close and personal kun je dus komen op een wandelsafari, www.sanparks.org.