Zuid-Afrika Artikelen & Blogs

Reisnieuws

KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika

Gepubliceerd: 24 aug 2012
0

In de provincie KwaZoeloe-Natal is Shaka Zoeloe, die van een kleine clan een machtig rijk maakte, overal aanwezig. De grote koning waart door de hoofden van mensen en stroomt door ieder hart. Misschien wel dankzij de vele liters bloed die zijn krijgers over het land vergoten, is het land zo vruchtbaar en zijn haar inwoners zo strijdlustig. Want op de geheime stranden, rollende heuvels, uitgestrekte meren en eeuwenoude reservaten wordt nog steeds strijd geleverd. Voor én tegen het wildleven. Voor én tegen de overheid. Voor én tegen het nieuwe Zuid-Afrika. Shaka laat zich nog overal gelden – vandaag de dag is iedereen een Zoeloe.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Howard Drakes, Fotografie: Tom van der Leij

Vandaag is iedereen Zoeloe

De man is bijna twee meter lang, met benen als boomstammen. Zijn donkere huid contrasteert met het lichte kaki uniform. Zijn spieren spannen zich samen terwijl zijn hart adrenaline door zijn lichaam pompt. Toen zijn concentratie daarnet een paar tellen verslapte, zag hij te laat dat er een vijf ton wegende Afrikaanse olifant stilletjes in het struikgewas stond. Hij spaart zich de moeite om zijn geweer te richten. Zelfs met een precisieschot en alle geluk van de wereld zou hij niet in staat zijn de volgroeide, woeste olifant neer te halen. Dus doet hij iets wat normaliter zijn dood zou betekenen – hij zet het op een lopen. ‘Ren! ren nu!’ spoort hij zijn reisgezellen aan. ‘De heuvel op!’
Het harde hout van de tambotiboom vat vlam en begint te roken. Het vuur geeft net genoeg licht om mijn negen medereizigers van elkaar te kunnen onderscheiden. Een van hen is donkerder en groter dan de rest. Bheki Msweli staart in het vuur, diep verzonken in zijn verhaal. Hij beleeft de gebeurtenis opnieuw. ‘Zonder die heuvel hadden we die dag niet overleefd, zeker weten.’ Bheki is een afstammeling van de Zoeloekrijgers en werkt nu als natuurbeschermer en gids in het Imfolozi natuurreservaat. We zitten om een kampvuur in Dengezi, in het zuiden van het reservaat, tijdens een driedaagse trektocht. Nijlkrokodillen, nijlpaarden en Afrikaanse buffels genieten van een bad in de Witte en de Zwarte Imfolozi terwijl olifanten, neushoorns, leeuwen en andere grote en kleine wildsoorten zich tussen de doornbosjes aan de waterkant ophouden. De spanning die Bheki’s verhaal teweegbracht, is verbroken. Iedereen haalt opgelucht adem.

Tweehonderd jaar eerder hurkt op deze plek Nomcoba, een jonge Zoeloevrouw, aan de rand van de rivier om haar kleipot met water te vullen. De draakachtige ogen die haar van een afstandje onder water bekijken, ziet ze niet. In een flits slaat het prehistorische beest toe en zet zijn tanden diep in haar vlees. Nomcoba luidt een noodkreet alvorens ze het water wordt in getrokken. Gealarmeerde dorpbewoners komen de heuvel afrennen. Onder hen bevindt zich een lange, donkere man met ledematen als boomstammen: Shaka Zoeloe. ‘Mijn zus! Mijn zus!’, schreeuwt hij hulpeloos. Gegrepen door verdriet keert hij terug naar het dorp terwijl zijn krijgers de krokodil proberen te vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Als Shaka niet veel later uitgroeit tot de machtigste krijger en koning die de Zoeloes ooit hebben gekend, verbiedt hij iedereen van het water te drinken dat zijn zus de dood in joeg.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Zuid-Afrika artikelen
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

4
Reisnieuws
Doen: de allermooiste hikes ter wereld

26 jul 2016, Hiken is iets wat wij reizigers graag doen. Al wandelend de mooiste natuur en omgeving verkennen, kom je dicht bij de ware aard van het land. Columbus Travel laat je de allermooiste hikes ter wereld zien. Trek die wandelschoenen maar vast aan!

2
Reisnieuws
Dit zijn de gevaarlijkste landen ter wereld

18 jul 2016, Er zijn altijd landen die de meeste toeristen liever vermijden. In deze landen heerst bijvoorbeeld een grimmige sfeer tijdens de nachturen, je kan er als vrouw niet alleen over straat of het land staat bekend om corrupte bendes die het voornamelij...

4

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.