Zuid-Afrika Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Neushoornhandel mogelijk legaal

Gepubliceerd: 13 dec 2010
1

Zuid-Afrika wil legale handel in de hoorn van de neushoorn toestaan om stropers dwars te zitten. De zwaargewichten zullen op een privéboerderij worden gefokt en hun hoorns zullen worden afgezaagd voor de verkoop.

In de prehistorie bestonden er ongeveer 165 verschillende soorten neushoorns, nu kennen we er nog slechts vijf. De enorme zwaarlijvigen komen vooral voor in Azië en in Midden- en Zuid-Afrika. De één vindt het interessant om de dieren in het wild te aanschouwen, terwijl de ander ze alleen maar wil schieten, vanwege de speciale hoorn.

Stroperij

Dit jaar alleen al werden er al meer dan tweehonderd neushoorns afgeschoten. De hoorns leveren vermalen per kilo ongeveer € 25.000 op. Maar eigenlijk hoeft een neushoorn helemaal niet afgeschoten te worden. Het dier kan prima overleven zonder hoorn, alhoewel hij dan wel zijn verdedigingswapen kwijt is. Met de overgebleven dode neushoorn, wordt helemaal niets meer gedaan.

Legale handel

Om illegale stroperij tegen te gaan, heeft Zuid-Afrika het idee opgevat om privéboerderijen te bouwen. De overheid wil daar neushoorns fokken. Zodra de hoorn groot genoeg is, wordt deze afgezaagd en verkocht. De hoorns groeien redelijk snel - ongeveer zeven centimeter per jaar. Als een hoorn is afgezaagd, groeit deze gewoon weer aan. De dieren hebben in het wild echter natuurlijk wel hun hoorn nodig om zichzelf te beschermen. Boerderijen zouden hierbij de oplossing bieden.
Foto door: Rudyneefs.reisreporter.nl

Voors

Het voordeel van neushoorns fokken op privéboerderijen, is dat de neushoorn gewoon kan blijven leven, nadat de hoorn is verwijderd. De zwaarlijvigen zullen onder toeziend oog van bewakers op de farms leven. Door deze reusachtigen te fokken, wil de Zuid-Afrikaanse overheid de handel legaal maken. Door hoorn voor een normale prijs op de markt te brengen, is het voor stropers onmogelijk om hier een concurrerende handel in te voeren en het is voor liefhebbers veel wenselijker legaal hoorn te kopen dan van onder de toonbank.


Tegens

Tegenstanders stellen dat dat neushoorns wilde dieren zijn, die ook in het wild horen te leven en niet uit hun natuurlijke leefomgeving horen te worden gehaald. Privéboerderijen maken het voor stropers alleen maar makkelijker. De dieren leven verzameld op één relatief kleine plaats. Er hoeft dus niet naar ze te worden gezocht. Stropers gebruiken vandaag de dag bovendien helikopters om te jagen; vanuit de lucht worden de dieren doodgeschoten. Vanuit de helikopter wordt iemand neergelaten, die met een kettingzaag de hoorn eraf zaagt. Dit hele karwei neemt niet meer dan vijf minuten in beslag.
Foto door: Makwela.reisreporter.nl

Hoorn

De neushoorn is wereldwijd een bedreigde diersoort. Dit komt onder andere doordat het dier in het bezit is van een speciale hoorn, uniek in zijn soort omdat het een botkern mist. Een koeienhoorn heeft bijvoorbeeld wel een botkern. De andere materialen waaruit de hoorn bestaat zijn volkomen alledaags, zoals hoornstof. Nagels en haren bevatten dezelfde stof.

In verschillende landen zijn de hoorns zeer gewild. Veel Chinezen geloven dat de hoorn potentieversterkende eigenschappen bezit. In Vietnam zou een lid van de regering hebben gezegd dat hij van zijn kanker is genezen, door een drankje te drinken met hoornstof. En in Jemen wil men de hoorn graag hebben vanwege de textuur, dat zeer geschikt is om mesheften van te maken.

Wat vind jij? Ben je voor of tegen het fokken van neushoorns om zo de illegale handel tegen te gaan. Columbus is benieuwd naar jouw mening! Laat je reactie hieronder achter in het opmerkingenveld.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Zuid-Afrika artikelen
Reisnieuws
Hier zijn de wisselkoersen het allergunstigst. Profiteer nu!

25 feb 2017, Altijd al eens op vakantie willen gaan naar Rusland, Turkije, Brazilië of Zuid-Afrika? Grijp dan nú je kans! Door supergunstige wisselkoersen zijn deze bestemmingen momenteel tot wel 57% goedkoper dan vijf jaar geleden. Laten we een biertje neme...

1
Interview
Conny Braam: ‘De kans dat ik meteen opgepakt zou worden was in die tijd groot!’

25 jan 2017, Auteur Conny Braam werd bekend als antiapartheidsstrijdster. In 1992 bracht ze haar eerste boek, Operatie Vula, uit. Een boek over haar betrokkenheid bij het Zuid-Afrikaanse verzet. Conny Braam heeft in haar loopbaan veel Afrikaanse landen bezocht...

1
Foto-album
Door: Noor Dekker
Droombaan: fotograaf bij een Zuid-Afrikaans reservaat

12 nov 2016, Fotograferen en dieren spotten: daar draait de jaloersmakende baan om van fotograaf Axel Primmer. De 22-jarige veldgids bij het Nambiti Big 5 Private Game Reserve in Ladysmith, Zuid-Afrika, legt het doen en laten van de dieren vast en plaatst de p...

2

Reacties van bezoekers Reageer

TravelMike

Door: TravelMike • Geplaatst op

Ik denk dat hier gedoeld wordt op farms zoals privé natuurreservaten. Neushoorns zullen dus een groot leefgebied krijgen, net als in de natuur. De neushoorn in Afrika heeft overigens zijn overleving ook te danken aan het fokken op farms, anders waren ze er nu niet meer geweest. Dat heeft niks met opsluiten te maken.

Het probleem blijft natuur de vraag. Als je de vraag kunt stoppen is het probleem opgelost. Als ze nou eens een onderzoek doen dat aantoont dat de stoffen niet potentieversterkend zijn en daarmee campagne voeren, of zou dat niet werken?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.