Mandela's nor wordt erfgoed image
Smckle

Mandela's nor wordt erfgoed

De Nationale Erfgoed Raad van Zuid-Afrika heeft op donderdag bekend gemaakt dat de Victor Verster gevangenis in Paarl - nu beter bekend als het Drakenstein Correctional Center- voortaan een monument is.

Nelson Mandela zat twee jaar vast in de Victor Verster gevangenis ter voorbereiding op zijn vrijlating op 11 februari 1990.

Nationaal erfgoed

De Victor Verster gevangenis is een gedenkteken geworden op de dag dat Zuid-Afrika viert dat Nelson Mandela twintig jaar vrij is uit gevangenschap. Het grootste deel van zijn tijd heeft Mandela in de gevangenis gezeten op het Robbeneiland. Dit eiland heeft in 1999 al de status van nationaal erfgoed gekregen.

Apartheid

Volgens Sonwabile Mancotywa, CEO van de Nationale Erfgoed Raad zal de gevangenis een herdenkingsplaats worden voor de vrijheidsstrijd in Zuid-Afrika. 'Het monument symboliseert de laatse loodjes van de strijd tegen apartheid.'

Nelson Mandela

Mandela heeft totaal 27 jaar vastgezeten als politiek gevangene. In 1964 is hij veroordeeld met een levenslange gevangenisstraf, omdat hij betrokken was bij de Rivonia-bende. De Rivonia bende voerde moordaanslagen uit tegen leiders van Afrikaners, maar ook tegen de blanken in Zuid-Afrika.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.