Uganda bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Uganda is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Uganda zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Uganda, kun je zien waar je het best in Uganda naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Uganda als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Kibale Forest National Park

Een bekend Nationaal Park in Uganda is het Kibale Forest NP. Hier zitten onder meer een aantal aapsoorten, zoals chimpansees en gorilla's, qua groot wild vind je er verder nijlpaarden en olifanten. Het woud van Kibale is zo’n 750 vierkante kilometer groot. In dit gebied heb je de mogelijkheid te overnachten in een boomhut tussen de woudolifanten. Vlakbij ligt het stadje Fort Portal, dat als enige de originele Engelse koloniale naam heeft behouden. Het stadje is gelegen in een opvallend groen heuvellandschap, met veel ruimte en kratermeren.

Galangala

Kalangala is het hoofdeiland van de Galangala-groep, en wordt voornamelijk door vissersfamilies bewoond. Voor Uganda is de visvangst overal wel een zekere bron van inkomsten. Het plaatsje Galangala lijkt uit een droom te komen: palmbomen, witte stranden, overhangende takken, apen, veel groen en koeien die luieren in het Victoriameer.

Speke Camp

Speke Camp is een backpackerskamp waar een aantal sterke stroomversnellingen van de Nijl langs voeren. Rugzaktoeristen komen hier onder meer naartoe om te raften. De Nijl splitst zich op deze plek in zeven watervallen, de Bujugali watervallen. In de omgeving leven veel watervogels en ’s nachts stikt het er van de vleermuizen.

Mount Elgon

Mount Elgon is een vulkaangebied aan de grens met Kenia, in het oosten van Uganda. De wegen zijn hier opvallend goed. De vegetatie is hier minder dicht dan in de rest van het land en het landschap is uitgestrekter. Tijdens een tocht door dit gebied kom je onder andere langs de bekende watervallen van Sipi. Soms kun je op de savannevlaktes helemaal tot aan Kenia kijken. In het oerbos van Mount Elgon leven fascinerende dieren, zoals de ‘black and white colobus’, een aap met lange zwarte en witte haren.

Queen Elizabeth National Park

Samen met het Murchison Falls is Queen Elizabeth NP het oudste park van heel Uganda, het ligt aan de voet van het Rwenzori gebergte en de oevers van Lake Edward en Lake George. Er zijn hier minder toeristen en de prijzen zijn lager dan in Kenia en Tanzania, dit komt doordat er minder dieren leven. Minder is een relatief begrip, want er blijft veel over om te ontdekken zoals olifanten, Uganda kobs, topis, waterbucks, bushbucks, wrattenzwijnen, luipaarden, (boomklimmende) leeuwen, hyena's, chimpansees en andere primaten. Het park heeft bovendien wel meer vogels dan de meeste andere Afrikaanse landen. Tijdens een boottocht over het Kazinga-kanaal zie je gegarandeert badende nijlpaarden en buffels, krokodillen en honderden watervogels waaronder pelikanen en flamingo’s.

Mgahinga National Park

Mgahinga NP is het nationale gorillapark van Uganda. De gorilla’s leven in dichte bamboenesten, waarin ze slapen én hun behoefte doen. De poeplaag dient als isolatie tijdens koude nachten. Omdat de dieren zeer vatbaar zijn voor ziektekiemen moeten mensen afstand houden van de gorilla’s, die voor 98 procent dezelfde genen hebben. Er mogen dus geen handen worden geschud.

Muhavura

Muhavura is een uitgedoofde vulkaan op het oostelijke uiteinde van het Virunga-gebergte. Het ligt ten noordoosten van het Kivumeer op de grens tussen Oeganda en Rwanda. Het is meer dan 4000 meter hoog en de krater bevat een meer. De vulkaan maakt deel uit van het Virunga National Park, dat tevens de thuisbasis van de berggorilla is.

Murchison Falls National Park

Murchison Falls NP is het grootste nationale park van Uganda en is een beschermd gebied voor ongerepte wildernis en savannes. Dit is het enige nationale park van Uganda  die alle "big five" heeft. Buffels, olifanten, leeuwen, luipaarden zijn het best te zien in het noorden boven de Nijl.

Rwenzori Mountains

De Rwenzori Mountains is de natuur op zijn best. Je vindt er tropisch regenwoud, bamboebossen, nevelwouden en ander spectaculair landschap. Boven 4500 meter voegen de sneeuw en gletsjers nog een extra dimensie toe aan het wonderlijke uitzicht. Hoge gletsjers, de vallei met negen meren, heides, rotsen, met sneeuw bedekte bergtoppen … Trekking door dit gebied is een unieke ervaring en is een van de mooiste tochten in de hele wereld.

Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi is ongetwijfeld het mooiste meer in Uganda. Een magische plek, vooral met een ochtend nevel die wegtrekt. Vrijwel alle guesthouses hier kunnen boottochten op het meer regelen. Lake Bunyonyi is ook een van de weinige plaatsen in Uganda waar je kunt zwemmen, zonder de gevaren van nijlpaarden en krokodillen.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Uganda voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Uganda