Geheimtip: De beste plek in Oeganda om gorilla's te spotten image
REDACTIE

Geheimtip: De beste plek in Oeganda om gorilla's te spotten

Verreweg de meeste reizigers gaan naar het Rwandese Volcanoes National Park om oog in oog te staan met de gorilla. Maar net over de grens, in Oeganda, kun je de mensapen ook bewonderen, in alle rust. De Gorilla Highlands, in het zuidwesten van het land, worden gekenmerkt door talloze meren, drie vulkanen en twee nationale parken: Mgahinga Gorilla en Bwindi.



Kijk een zilverrug nóóit direct in de ogen (Foto: Marcus Westberg)



Volgens Miha Logar, medeoprichter van het plaatselijke ecotoerismebedrijfje Edirisa, is Mgahinga Gorilla Nationaal Park de beste setting voor een onderonsje met de oostelijke berggorilla, een van de drie soorten gorilla’s. Dat zit zo: de enige berggorillafamilie in het park steekt geregeld over naar Rwanda en wordt dan uit het oog verloren. Veel toeristen denken daarom dat er een geringe spotkans is en wijken uit naar het relatief drukkere Bwindi NP. Wat ze echter niet weten is dat de dieren al drie jaar niet zijn verhuisd. Dat maakt Mgahinga op dit moment de intiemste plek voor gorillaexpedities. Ons geheim! Neem ʻoog in oog staanʼ trouwens niet te letterlijk; de alfamannetjes of zilverruggen vatten direct oogcontact op als bedreiging. Een excursie inclusief parktoegang, accommodatie, gids en transfers regel je vanaf € 410 p.p., ugandawildlife.org.

 



Er leeft slechte één gorillafamilie in Mgahinga maar die laat zich goed spotten (Foto: Marcus Westberg)

 

De Gorilla Highlands zijn, met uitzondering van de hoofdingang van Bwindi, totaal buiten de gebaande paden. Naast een gorillaexpeditie in Mgahinga raden we hiken en kanoën aan. Hiken kan prima buiten de nationale parken, zoals in de Valley of No Living en rondom het Kayumbumeer. Of door het mysterieuze Echuyabos, met zijn met mos en lianen bedekte boom- en bamboestammen. Ze zijn allemaal uitsluitend te voet bereikbaar. Ga ook via Edirisa op een culturele kajaktocht langs de geïsoleerde eilanden in het maagdelijke Buyonyimeer en bezoek onder andere het Batwa Pygmeevolk. Je bent gegarandeerd de enige reiziger. De Mother of All Treks is een driedaagse kanotocht in een traditionele boomstamkano, vanaf € 210 per persoon voor vijf personen of meer, edirisa.org.

 

Ga voor meer informatie over deze verbluffend mooie regio naar gorillahighlands.com.

 



In de Gorilla Highlands liggen talloze prachtige meren, zoals het Buyonyimeer (Foto: Marcus Westberg)