Sousse

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sousse image

Aslemma: een rondreis Tunesie

Sousse
Tunesië
Huijboom

Aslemma: een rondreis Tunesie

Tunesie ligt ingeklemd tussen de Sahara en de Middellandse Zee,heeft een mediterraan klimaat en mooie stranden. Tunesie is echter meer dan alleen een land met zon , zee en zand.
Je vindt er veel Romeinse overblijfselen o.a het grootste amfitheater buiten Rome , mooie oude stadscentra en een divers landschap.
Ik heb een twee daagse reis gemaakt door het zuiden van het land. Vanuit Sousse zijn we vertrokken richting El Djem . Onderweg rijdt je door de Sahelstreek een gebied dat bekend staat om zijn olijfboomgaarden. In El Djem hebben we het imposante amfitheater bezocht. Vervolgens gingen we op weg naar naar Matmata. Daar brachten we , in het spectaculaire "maanlandschap " een bezoek aan de beroemde holwoningen.Via een tunnel komt men op de bodem van een zelfgegraven 10 meter diepe put. Rondom in de wand van deze put zijn kamers uitgegraven.De dorpen bestaan gedeeltelijk uit de moeilijk zichtbare ondergrondse holwoningen. Vanuit Matmata vertrokken we richting Douze. De poort van de Tunesische Sahara. Er staat letterlijk een mooie witte poort aan de rand van het dorp die toegang geeft tot de immens grote zandwoestijn. S'avonds bij zonsondergang maakten we een onvergetelijke tocht per dromedaris . Wat een rust en stilte in deze oneindige zandvlakte. Je raakt verrukt van dit wonderlijke landschap!!!!!!. We vervolgden dit tweedaagse avontuur met een oversteek bij zonsopgang van de grootste zoutvlakte van Noord Afrika, het Chott el Djerid. Het Chott is een groot opgedroogd zoutmeer. Aan de oppervlakte ligt een opeenhoping van zoutkristallen die tesamen een dikke laag vormen. Bij zonsopkomst ontstaan er een groot aantal kleurschakeringen in het zout. De meest bijzondere ervaring echter is een luchtspiegeling die bij een temperatuur van boven de dertig graden boven de vlakte trilt. Voorts vertrekken we richting Degache een mooie bergoase die we per koetsje verkennen.Hier geurt het heerlijk naar de jasmijn en de vruchten die er groeien.Een mooi stukje tussen de grauwe eenzaamheid van het landschap. Vervolgens brachten landrovers ons richting het Atlas gebergte . De tocht door de woestijn over nauwelijks begaanbare wegen vraagt veel van het uithoudingsvermogen maar is zeker de moeite waard. Onderweg bezochten we twee schilderachtige bergoases en de waterval van Tamerza. Het water stort hier van 15 m hoogte naar beneden.Hier is het mogelijk om door het moderige bed van de rivier te wandelen en de kloof af te dalen. Via de heilige stad Kairouan , gelegen in een schijnbaar desolate steppe, keerden we terug van een onvergetelijke tocht door het zuiden van Tunesie.

Foto's

2a791.jpg
2a791.jpg
Huijboom
d52b0.jpg
d52b0.jpg
Huijboom
3c97b.jpg
3c97b.jpg
Huijboom