Serengeti Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Snelweg dwars door Serengeti

Gepubliceerd: 27 aug 2010
14

Een snelweg dwars door een prachtig nationaal park. Het klinkt onrealistisch. Toch begint in 2012 de bouw van een kilometerslange lange asfaltweg dwars door de Serengeti in Tanzania.

De Tanzaniaanse overheid is akkoord gegaan met het bouwplan om een snelweg dwars door het Serengeti natuurgebied aan te leggen. Dit heeft geleid tot woede van verschillende milieuactivisten. Zij stellen dat het miljoenenproject niet alleen erg schadelijk is voor de natuur, maar dat ook de duizenden wilde dieren die in het nationale park verblijven, last van de snelweg zullen ondervinden.

Gevaar voor De Grote Migratie

De weg doorsnijdt namelijk de route van de Grote Migratie, een jaarlijkse tocht waarbij de beesten van het Serengeti NP naar het Keniaanse Maasai Mara Game reservaat trekken. Een wildtunnel is helaas geen oplossing, daarvoor zijn er teveel dieren. Maar liefst twee miljoen gnoes en duizenden zebra’s, olifanten en giraffen leggen deze route van zuid naar noord af op zoek naar water. De Serengeti is de enige plek op aarde waar zoveel beesten tegelijk zich verplaatsen.

Economische groei

Ondanks de kritiek die uit verschillende hoeken komt, wil de overheid om economische redenen het project toch voortzetten. Door de steden Arusha en Musoma te verbinden zal volgens autoriteiten de economie van het Afrikaanse land flink groeien. De weg zal echter niet helemaal uit asfalt worden gemaakt. Het gedeelte waar de dieren tijdens ‘the great migration’ overheen moeten, zal bestaan uit kiezelsteentjes.

Plan B?

Naast de route door het natuurgebied is er ook een alternatieve route mogelijk. Deze optie is niet alleen goedkoper, maar zorgt er ook voor dat de dieren in het nationale park geen last hebben van de snelweg. Echter, de alternatieve route loopt wel door een gebied waar de Afrikaanse stam Hadza woont. Vooralsnog lijkt het er op dat de Tanziniaanse regering toch voor de eerste optie gaat en dus dit prachtige stuk natuurgebied, wat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, zal verwoesten.Wat vind jij van het plan van de Tanzaniaanse overheid? Columbus is benieuwd naar jouw mening. Laat het ons weten.

Foto hoofdbeeld door: woodstock.reisreporter.nl
Foto gnoes door: amanderson2.flickr.comLees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Tanzania artikelen
Handige Tips
Bijzondere kinderactiviteiten wereldwijd

19 jan 2016, Waarschuwing! Deze vier unieke reiservaringen voor gezinnen met kinderen zijn alleen aan te raden als je jong of young at heart bent!

0
Reportage
De snelste dieren ter wereld

07 sep 2015, Wie op safari is geweest, weet dat roof- en prooidieren aan elkaar gewaagd zijn. Om te overleven spelen ze elke dag weer een wedstrijdje wie het hardst kan rennen of vliegen. Wie loopt het hardst van stapel?

0
Wildlife
Zo ga je op wandelsafari door de Serengeti

30 jul 2015, De Serengeti in Tanzania is gekend om drie dingen: het prachtige savannelandschap, wilde dieren en de Maasai. Wie ze alle drie op een ongebruikelijke, intense manier wil beleven laat de fourwheeldrive staan, zegt luxe safari resorts gedag en wande...

0

Reacties van bezoekers Reageer

jan14

Door: jan14 • Geplaatst op

Dit is het meest belachlijke plan wat er ooit bedacht is,
dit mag gewoon niet gebeuren.
Vorig jaar zijn wij in de serengeti geweest, dit is echt een
uniek gebied.
En hoe moet het dan met de migratie van de tienduizende
Gnoe"s en Zebra's en die 2 maal per jaar
van en naar kenia gaat.
Dit mag echt niet gebeuren.

damfschoenmakers

Door: damfschoenmakers • Geplaatst op

NIET DOEN NEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!

Nancy Carels

Door: Nancy Carels • Geplaatst op

Waarom moet dit nu weer? Overal zijn we bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieubesparende maatregelen, groen ondernemen, energiezuinige besparingen etc... etc... We willen met z'n allen de natuur in heel zijn pracht en praal in stand houden. Voor zover is er al veel verpest...door de mensheid... Laten we hetgeen wat we hebben...koesteren...voor altijd...

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Wat een walgelijk idee daar moet ik echt niet aan denken.Het is zo,n geweldig mooi gebied moet dat er nu ook al aangeloven.De migration is zo,n geweldige belevenis omtezien en meetemaken.Bah hier word je echt niet vrolijk van.

trijntje1

Door: trijntje1 • Geplaatst op

wat een absurt plan.....kan de mens nooit ophouden met al deze ingrijpende acties in de natuur...... en weer zijn de dieren er de dupe van...... wordt hier niet vrolijk van....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.