Swaziland foto's & tips

'521906' door JMoerkens '521906' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

De Ezulwini-Vallei &.

JMoerkens

De Ezulwini-Vallei: Een groene vallei van ongeveer 20 kilometer lang in Swaziland. Het wordt ook wel een hemelse vallei genoemd, omdat zich in deze regio de meeste attracties van het land bevinden. Hot springs, casino's, luxe hotels, etc. Voor mij was enkel de natuur al de moeite waard om te genieten van deze plek. Ik was er op enkele mistige dagen, en eigenlijk deed het landschap daardoor heel on-Afrikaans aan. Ik maakte een wandeling vanaf mijn lodge (Brackenhill Lodge), in de buurt van de hoofdstad van het kleine koninkrijk, Mbabane. Hier heb je geen notie van het gegeven dat de hoofdstad zo dichtbij is. Het is een prachtig landelijk gebied met rotspartijen, beekjes en boerderijen. Wat de Kodakhond hier doet is een verhaal apart. Aan het begin van de wandeling viel mijn oog ineens op twee enorme blaffende Rottweilers, die bij een boerderij vandaan gerend kwamen, recht op mij af. Hoewel ik een dierenliefhebber ben, was ik toch enigszins geïntimideerd. Terwijl het blaffen steeds luider werd, en ik ze in mijn ooghoeken zag naderen, werd ik toch wat benauwd. Ik zag mezelf al met een bloedend been een lokaal ziekenhuis opzoeken. Ik probeerde stug door te lopen en de honden vooral niet aan te kijken. En ineens stonden ze naast me. Stil. Kwispelend. Ik gaf ze geen aandacht, en langzaam gingen ze voor me uit lopen. Uiteindelijk bleken ze uiterst zachtaardig en had ik er twee nieuwe maatjes bij. Steeds als er een mooi uitzichtpunt was (zoals op de foto) rende er eentje voor me uit, en wees de plek aan, zo van: "Kijk hier eens!". Net als de Kodak-paaltjes in bijvoorbeeld de Efteling. Uiteindelijk raakte ik verdwaald en bleven de honden bijna 3 uur aan mijn zijde. Ze waren volledig uitgeput, gingen om de haverklap liggen, onder luid gehijg. Ik voelde me schuldig dat ze met me mee waren gegaan! Uiteindelijk vonden we gelukkig hun boerderij en mijn lodge weer terug. Samen uit, samen thuis.

'395467' door valari '395467' door valari

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

Clarence de leeuw

valari

Deze leeuw doet me denken aan Clarence de Leeuw uit de oude kinderserie Daktari. Populaire karakters uit de serie waren Clarence de leeuw en Judy de aap. En deze oude Leeuw was op z'n hoede, maar stoorde zich niet teveel aan ons.

'508368' door Huff '508368' door Huff

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Bee hives.

Huff

Een overnachting in deze onderkomens is geen straf. Mooi aan de omgeving aangepast in een natuurpark. Zit je voor de bee hives een kopje koffie te drinken, een biertje mag ook, komen de dieren uit het struikgewas tevoorschijn om rustig te grazen in het midden van de kraal. wat wil je nog meer. In de bijenkorf was het heerlijk koel en een paar goede bedden en een warme douche. Het was een pracht verblijf in een mooi natuurpark.

'502056' door JMoerkens '502056' door JMoerkens

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Krokodillen spotten i

JMoerkens

Mlilwane Wildlife Sanctuary is een relatief kleinschalig natuurreservaat in Swaziland, waar je voornamelijk wat kleiner wild kunt spotten. Geen Big Five hier, maar wel zebra's, nijlpaarden, antilopes, etcetera. Ik ben als fotograaf gek op reflecties, dus toen ik bij dit meertje in het park aankwam, wilde ik een mooie spiegelfoto maken. Ook de mooie bloeiende paarse jacaranda's vielen mij op. Toen ik echter door mijn lens keek zag ik ineens een krokodil opduiken rechtsonder in beeld! Ik heb natuurlijk ook nog ingezoomd op het dier, maar ik vind dit eigenlijk een mooier beeld, zo opgaand in zijn natuurlijke habitat. Het park ligt niet ver van hoofdstad Mbabane, is niet duur qua entree, en het is niet al te groot. Je kunt het bijvoorbeeld ook als middagbesteding bezoeken. Je kunt er met je eigen auto rondrijden en er zijn ook mogelijkheden om in het park te overnachten. Ik vind het park een bezoek meer dan waard!

'510147' door JMoerkens '510147' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Wandelen in de...Ezul

JMoerkens

De Ezulwini Vallei is voor reizigers één van de meest interessante plekken om te bezoeken van het koninkrijk Swaziland. Rondom de 'vallei van de hemel' (wat Ezulwini betekent) is veel te beleven. Er is prachtige natuur, al dan niet met wild, en er zijn hot springs, houtsnijwerkplaatsen, etcetera. Bovenal is het een mooi groen gebied, waar je fijn kunt wandelen in een sprookjesachtig, en niet direct typisch Afrikaans landschap. Ik was er op een hele mistige dag, het gaf een speciaal sfeertje. Vanuit bijvoorbeeld Brackenhill Lodge, een leuke lodge waar men mensen uit townships opleidt tot volwaardig hotelpersoneel, kun je mooie wandeltochten maken in de omgeving, waarbij je mooie uitzichten in de vallei hebt. Of als het mistig is, wat minder goed zicht. Maar mooi is het altijd!

'552405' door viclo '552405' door viclo

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Lekker lekker!

viclo

Het is niet gemakkelijk om 2 verschillende soorten dieren op 1 foto te krijgen en als het dan gebeurd is het dikwijls op deze manier, de éne eet de ander op. Smakelijk.

'459975' door JMoerkens '459975' door JMoerkens

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

Bijeneter

JMoerkens

Nationaal Park Mlilwane is een fraai kleinschalig wildpark in Swaziland. Echt een aanrader voor een middagje dieren spotten zonder over de toeristen te struikelen. De Big Five vind je hier niet, maar des te meer oog ontwikkel je ineens voor al het kleine natuurschoon. Aan deze bijeneter bijvoorbeeld zou je bijna voorbij rijden, zo goed gecamoufleerd zit hij tussen het groen. Maar gelukkig zag ik hem en bleef hij net één seconde zitten zodat ik hem snel kon vastleggen. Welke soort het exact is weet ik niet, wellicht iemand anders wel! gemakkelijker gevonden worden.

'524443' door JMoerkens '524443' door JMoerkens

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

De Kinderen van...Swa

JMoerkens

Rijdend over een stoffige straatje van rood zand, na een bezoek aan wildreservaat Mlilwane gebracht te hebben, werd onze auto al snel opgemerkt door een tweetal jochies. Ze kwamen vluchtig aangerend, vanuit een kleinschalige nederzetting van eenvoudige hutten. Eenmaal bij de auto aangekomen, werd ik aangestaard. Ze stonden er ietwat verlegen bij, maar het was evident dat ze niet voor niets aangerend kwamen. Ze keken rond in de auto, duidelijk op zoek naar iets te snaaien. We gaven ze wat noten en gedroogd fruit dat we in de auto hadden liggen. Dat bleef niet onopgemerkt in de rest van het dorp. Niet veel later werd onze auto omringd door vragende handen en brutale kinderen. Deze twee bleven braaf, beleefd en verlegen. Swaziland heeft een ander karakter dan Zuid-Afrika. Daarom is het leuk om je rondreis door Zuid-Afrika even te doorbreken met een bezoekje aan dit kleine koninkrijk. De bevolking is heel trots op hun eigen cultuur en houden deze dan ook levendig in stand. Terwijl Zuid-Afrika in een rap tempo verwesterd en streeft naar vooruitgang, lijkt Swaziland eerder te focussen op hun oude tradities en gebruiken.

'511548' door Jenny '511548' door Jenny

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

Bijzonder...muziekins

Jenny

In Swaziland wonen we een voorstelling bij van een groep mannen en vrouwen die zich bezighoudt met het "conserveren" van traditionele liederen en dansen die vroeger werden gezongen en opgevoerd tijdens bruiloften, begrafenissen en als men ten strijde trok. Er wordt voornamelijk a capella gezongen, soms worden ze begeleid door traditionele Afrikaanse muziekinstrumenten zoals die op de voorgrond. Het heeft de vorm van een trommel en is omspannen met geitenvel. In het midden zit een gaatje waar een "stokje" heel langzaam in en uit wordt getrokken. Dat levert een heel apart zangerig geluid op. Hoe het instrument heet weet ik helaas niet, maar bijzonder vond ik het wel. Dankzij reisreporter geervannesmeed hieronder een link naar het geluid van een soortgelijk instrument: https://en.wikipedia.org/wiki/Friction_drum

'512970' door chateau '512970' door chateau

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Kaapse wever

chateau

Kaapse wevers zijn echte acrobaten. Dit is heel goed te zien tijdens de nestbouw. Soms hangen ze ondersteboven om een grasspriet in hun nest te weven. Ze zijn erg luidruchtig en leven in groepen bij elkaar. Ze vliegen soms tot 20 kilometer ver weg om nestmateriaal te verzamelen. Ze zijn polygaam. Soms hebben ze zelfs wel 7 vrouwtjes.

'517918' door chateau '517918' door chateau

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Wachten op de bus.

chateau

Vanuit Mlilwane vertrekken we naar Krugerpark. Het is nog vroeg en de zon schijnt al heerlijk. Veel kinderen gaan rond deze tijd naar school. Dit kind zit heerlijk in het ochtendzonnetje te wachten totdat de bus/taxi langskomt voor de rit naar school.

'541307' door Dianadm '541307' door Dianadm

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Welkomscomitee in...S

Dianadm

Vanuit het Hlane NP bezoeken we het dorp Umphakatsi. Hier wonen zo'n 200 weeskinderen wiens ouders het slachtoffer zijn geworden van aids, een veelvoorkomende ziekte in Swaziland. In het dorp wordt er voor de kinderen gezorgd en krijgen ze onderwijs. Geprobeerd wordt om ze een zo normaal mogelijk leven te laten leiden en door buitenlandse giften en geld vanuit het toerisme kan dit worden gerealiseerd. Deze twee kinderen stonden al bij de ingang van het dorp te wachten. Zij brachten ons naar de Chief die ons een rondleiding gaf door het dorp en ons liet kennismaken met de tradities en gewoonten van de Swazi. De twee kinderen huppelden de hele tijd mee en gaven ons het gevoel dat we meer dan welkom waren.

'507534' door JMoerkens '507534' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Trots op Swaziland

JMoerkens

Hoe klein het koninkrijk Swaziland ook is, het heeft toch een geheel eigen cultuur met eigen tradities en leefwijzen. En dáár vertelt de Swazi-bevolking je maar wát graag over... Hoewel het land helemaal ingekapseld is tussen de landen Zuid-Afrika en Mozambique, verschillen hun gebruiken op veel vlakken. Het land is ook een stuk minder verwesterd en meer traditioneel dan de meeste delen van Zuid-Afrika. Een gids liet me kennis maken met de Swazi-cultuur, door veel over zijn eigen leven te vertellen. Mocht je wat meer verdieping zoeken over de geschiedenis en cultuur, raad ik je een bezoek aan het Nationaal Museum in Lobamba aan. Het is kleinschalig doch interessant, trek er 1 á 2 uur voor uit. De gids droeg zelfs een ketting met de vlag van Swaziland vervaardigd met kraaltjes. Dit bewijst maar weer hoe trots hij op zijn land is, heel mooi om te zien. Op deze foto toonde hij zijn ketting aan me.

'142043' door dannybianca '142043' door dannybianca

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

CLOSE!!!

dannybianca

Dit is dezelfde leeuw als onze laatste foto. De leeuw liep bijna met zijn neus tegen de auto aan. Dit was wel de laatste foto die we van dit moment genomen hebben want hierna passeerde hij onze OPEN jeep. Gelukkig zaten we maar met zijn tweeen in de jeep (niet toeristisch) en schoven we angstig door naar de ander kant.

'553554' door Leeu '553554' door Leeu

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Wit met zwarte...vlek

Leeu

De Groundscraper Thrush is 22 cm groot en de borst en buik is wit met zwarte vlekjes. De rug is grijs en de snavel is oranje. Je ziet ze veelal op de grond op zoek naar insecten.

'461382' door harfra '461382' door harfra

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Oplettend

harfra

Tijdens een vroege gamedrive door het Hlane National Park werden we getrakteerd op deze groep leeuwen. Terwijl de hele familie in de ochtendzon lag te luieren, bleef dit welpje vastberaden tussen vader en moeder de wacht houden. Toen de rest van de familie lucht kreeg van ons bezoek, toonde vaderleeuw even zijn mannelijkheid door recht voor onze ogen het paringsritueel te demonstreren.

'527593' door Fransvdg '527593' door Fransvdg

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Vind ik dit nou...Swa

Fransvdg

1995: Rondreis Zuid-Afrika en Swaziland. Leuk: weer twee nieuwe landen erbij. Maar er ging veel fout die reis: een licht dementerende reisleider en een bus met panne waren de grootste ergernissen. Over die reisbegeleider heb ik vandaag ook een blog geschreven. En die kapotte bus zorgde ervoor dat ons bezoek aan Swaziland werd ingekort. Ik heb dus echt te weinig gezien daar: twee grensposten, wat fotostops onderweg en dit hotel..... Zeg eens eerlijk: is dit nou Swaziland???

'511673' door Jenny '511673' door Jenny

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

Charmeurtje

Jenny

In Swaziland maakten we een stop bij een aantal speksteenkraampjes. Een van die kraampjes werd bemand door een trotse moeder en haar zoontje, nu al een klein charmeurtje. Hij genoot van de aandacht vanaf zijn mooie hoge plek op de kraam. (Geopend is zijn ondeugende blik beter zichtbaar).

'487493' door harfra '487493' door harfra

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Wrattenzwijn

harfra

Wrattenzwijnen danken hun naam aan de drie paar typerende uitstulpselen van kraakbeen op de kop. Bij de mannetjes zijn deze groter dan bij vrouwtjes. Op de foto een vrouwtje dat we zagen in het Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland. Ik moet toegeven…het vrouwtje is knapper!

'506681' door Huff '506681' door Huff

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Wie ben ik????

Huff

Ook in Swaziland zijn er mooie wildparken met vele dieren in allerlei formaten. Dit klein vogeltje, zijn naam weet ik niet, zat te genieten van de nectar van de aloë en had her er maar druk mee.

'538608' door JMoerkens '538608' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Omgeving van Hoofdsta

JMoerkens

Swaziland's hoofdstad Mbabane is geen bekende stad bij het grote publiek. Op zich is dat niet vreemd, want de stad kent ook maar weinig échte bezienswaardigheden en is niet heel groot (pakweg 100.000 inwoners). De omgeving van de stad is echter behoorlijk verrassend; zo had ik me Afrika eerlijk gezegd nog nooit voorgesteld! Vanuit mijn accommodatie (Brackenhill Lodge) liep ik zo het volslagen onbekende natuurreservaat Stephen in. Een landschap dat gedomineerd wordt door weelderig groen, enorme rotsblokken, glooiende heuvels en vruchtbare valleien. De eerste dag dat ik er wandelde was het ook nog eens mistig, waardoor ik me eerder in Schotland waande dan in Afrika. Vond het heel bijzonder! Ook de runderen zijn hier nog niet echt gewend aan wandelaars, ze hielden ons nauwlettend in de gaten. Wij hielden op onze beurt de Rottweilers in de smiezen, die gelukkig heel vriendelijk bleken. In de verte (tegen de rotsen) zie je de herder rusten, die houdt het gehele overzicht.

'536757' door Dianadm '536757' door Dianadm

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

De Maguga dam

Dianadm

Onderweg van Zuid-Afrika naar Mbabane in Swaziland kom je de Maguga dam tegen. De Maguga dam is in 2001 in de Komati-rivier gebouwd als gezamenlijk project van de republiek Zuid-Afrika en het koninkrijk Swaziland. De dam heeft voor een enorm impuls gezorgd voor de regio, hij zorgt niet alleen voor energie, ook de landbouw, visserij en het toerisme is enorm toegenomen. Voor reizigers zijn er een aantal opties in dit gebied. Op de dam worden kanotochten georganiseerd, je kunt er parasailen en er zijn diverse wandeltochten rond de dam mogelijk. De dam is een enorme stimulans voor de economie van Swaziland en dat kan dit arme land goed gebruiken. Graag openen.

'554305' door Leeu '554305' door Leeu

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Wit met rode keel!

Leeu

De White-fronted Bee-eater (Rooikeelbyvreter in het Afrikaans) is 22 cm groot. Herkenbaar aan zijn witte plek op zijn voorhoofd. De keel is wit en rood.

'512474' door chateau '512474' door chateau

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Blesbok.

chateau

Vlak na het opkomen van de zon zijn we gaan rijden in Mlilwane Wildlife Sanctuary. In het ochtendlicht zien we veel blesbokken en impala's rondlopen. De blesbok is een lid van de familie van de holhoornigen en kan tot 100 kilogram wegen. Wereldwijd gezien neemt hun aantal toe omdat er minder op ze gejaagd wordt en omdat hun leefgebied beschermd wordt. (foto is niet bewerkt).