São Tomé & Príncipe: de mooiste jungle-eilanden image
REDACTIE

São Tomé & Príncipe: de mooiste jungle-eilanden

Op de landkaart zijn São Tomé & Príncipe slechts twee groene toefjes op het blauwe canvas van de Atlantische Oceaan. Maar de eilanden voor de kust van West-Afrika, die samen het kleinste land van Centraal-Afrika vormen, doen hun reputatie als een van de laatste tropische frontiers eer aan.

Het Bom Bom Island Resort op het kleine jungle-eiland Príncipe.
Het Bom Bom Island Resort op het kleine jungle-eiland Príncipe. (© Columbus Travel 2015)
 

Als hoofdeiland São Tomé al aanvoelt als het eind van de wereld, dan doet het veel kleinere Príncipe

 

Duurzaam vakantie-eiland

 

Om de natuur op de eilanden in balans te houden werd een Zuid-Afrikaanse bosbeheerder ingevlogen, Johannes van der Wath. Onder zijn toeziend oog worden nu alleen snel groeiende palmbomen gekapt. ‘Op een plek als deze vormen alle componenten — er komen op Príncipe alleen al 37 inheemse plantensoorten en zeven inheemse vogelsoorten voor — één geheel,’ zegt hij. ‘Ontwricht één keten en het heeft gevolgen voor het hele ecosysteem.’ Locals worden dan ook actief betrokken bij het behoud van de natuur. Zij houden bijvoorbeeld de stranden, waar veel zeeschildpadden hun eieren leggen, vrij van plastic en ander afval.

 

Ecovrijwilligers

 

‘Een nauwe samenwerking met de gemeenschap en begrip van de lokale cultuur is van levensbelang,’ zegt Philippe. ‘Betrokkenheid creëren.’ Zo maakt het personeel van zijn resorts lokale vissers attent op de lijst van beschermde vissoorten. ‘Kom jij op een ochtend langs met je bootje vol vis, en staat je vangst niet op de lijst van beschermde vissoorten, dan kopen we alles wat je hebt.’ Hoewel het kleine voorbeelden betreft, is de impact van het nieuwe beleid op de biodiversiteit op de eilanden aanzienlijk. Het is de combinatie van unieke natuur en de lokale wil en inzet om die te behouden die São Tomé & Príncipe

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!