Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Theeleut?

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


De Wodaabe van Niger zijn een nomadische stam. De mannen en vrouwen reizen met hun dieren rond in een groot gebied in het noorden en midden van Niger en blijven daar, waar wat gras en water is voor de dieren. Ze blijven dan vaak maar een paar weken en pakken dan alles weer op om verder te trekken.

Zoveel bezittingen hebben de gezinnen overigens niet. Het op één na belangrijkste bezit is het bed. Dit bestaat uit 6 stevige houten poten, waarop stokken gelegd. Dit wordt afgedekt met een geweven mat. Dan nog een paar dunnere, gebogen stokken waarover een doek gespannen kan worden en voila...... dat is het "huis" van de Wodaabe vrouw.
Het belangrijkste bezit van de vrouw zijn de vele kalebassen, vaak versierd met beschilderingen die overeenkomen met de tatoeages die de vrouwen in het gezicht dragen. De hoeveelheid, de grootte en de versieringen zijn mede bepalend voor het aanzien van de vrouw.

Tijdens een tocht naar een vruchtbare streek wordt alles opgeladen op de ezeltjes. De vrouwen hebben hun ezeltjes volgeladen met alle bezittingen.
Deze oudere man heeft slechts enkele bezittingen waarvan zijn rode theepot blijkbaar het belangrijkst is. Zou hij een theeleut zijn...?