Windhoek

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Autohuur 4x4 'kleine lettertjes' - voorkom 1600 euro extra kosten

Windhoek,
Namibië


[i][b]Een 'tegenvaller' van ruim €1600[/i]...[/b]

Ik heb even gewacht met het plaatsen van deze tip, de emotionele wond moest even helen. In ruim 3 weken tijd hebben we een rondreis gemaakt door Namibië en Botswana in een [u]4x4 auto[/u] met daktent. Deze individuele reis hadden we geboekt bij Out in Africa, die[b] KEA Campers[/b] als 4x4 verhuurmaatschappij had gecontracteerd. De reisdocumentatie (incl. route-beschrijving) vooraf was prima, maar achteraf hadden we ons beter moeten laten [i]voorlichten[/i] over de 4x4 huurauto.

In Windhoek aangekomen besloten we uit voorzorg alle [i]eigen risico[/i] af te kopen (ik meen tegen ca. 30 euro per dag, dus niet echt goedkoop). Op dag 4 nabij Swakopmund, op weg naar de beroemde Welwitchia plant, begaf de koppeling van de auto het. We moesten worden weggesleept en hebben anderhalve dag moeten wachten op een [b]vervangende auto[/b].

De [u]communicatie[/u] met KEA Cars verliep ronduit slecht, diverse keren zijn we voorgelogen over het tijdstip waarop de vervangende auto zou worden afgeleverd, ook heeft Out in Africa hierin weinig kunnen betekenen.

Afgezien van een [i]dure telefoonrekening[/i], een [i]extra hotelovernachting[/i], de noodzaak om onze route aan te passen (de pelsrobbenkolonie gemist hierdoor), kregen we na afloop een [b]EXTRA rekening van ruim €1.600 [/b], [u]ondanks afkoop van eigen risico[/u]. Had de koppeling het op dag 3 begeven hadden we geen kosten gehad.

Ondanks pogingen tot onderhandelen bleef de verhuurmaatschappij erbij dat de schade onze schuld was. Hoe bewijs je het tegendeel? Niet dus. Ook hebben ze geprobeerd de extra kosten voor terugkomst al van mijn credit card af te schrijven, wat niet lukte vanwege mijn limiet.

Van deze 1600 euro bleek 1000 euro betrekking te hebben op vervoer van de vervangende auto en terugbrengen van de defecte auto, al met al berekend over ruim 900 km. Het tarief per kilometer was bijna 3x zo hoog als hetgeen KEA in Zuid Afrika rekent.

Resumerend een 5-tal [b]tips[/b]:

1) vraag voor het afsluiten van je reis het contract met[i] algemene voorwaarden[/i] van de verhuurmaatschappij;
2) ga niet in zee met KEA campers (stuur me een berichtje op mijn profielpagina indien meer details gewenst);
3) kies voor een verhuurmaatschappij die [i]meerdere vestigingen[/i] in Namibië heeft (minder kosten voor vervangende auto), dit is bijvoorbeeld het geval bij Avis, zij hebben ook 4x4's (niet zeker of ook daktenten, vraag dit na);
4) overweeg een personenauto i.p.v. 4x4;
5) verhoog NIET de limiet op je creditcard maar zorg dat je over een 2e creditcard beschikt.