Kaokoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rookhimba - ritueel

Kaokoland,
Namibië


We hebben een himbadorpje bezocht ten noorden van Sesfontein. Helaas waren er alleen vrouwen aanwezig. De mannen waren ver weg met het vee vanwege de droogte. In het dorpje werd nog traditioneel geleefd, maar de vrouwen waren wel gewend aan toeristen.
Himbavrouwen hebben een aantal huishoudelijke taken (water halen, koken, en dergelijke), maar moeten vooral mooi zijn. Ze zijn dan ook veel met hun uiterlijk bezig. Daarnaast zijn er allerlei rituelen met ingewikkelde bedoelingen. Een vreselijk ritueel is bijvoorbeeld dat de onderste 4 tanden er uit geslagen worden als een meisje ongeveer 15 jaar oud is. De bedoeling van deze traditie is niet helemaal duidelijk. Het zou gaan om herkenning als je buiten himbaland komt. De vrouwen versieren zich met allerlei sieraden (van ijzer en met kraaltjes). Het haar wordt "gekapt" in vlechten met okerkleurige modder met een stukje geitenvel bovenop.
De lichamelijke verzorging gebeurde in een hutje. Eerst smeerde de vrouw zich geheel in met een okerkleurige substantie om mooi te zijn. Daarna maakte ze een vuurtje met geurige rook. De rook moest zorgen voor frisse oksels en een frisse lichaamsgeur. Het geurig rokende vuurtje werd zelfs onder het geitenleren rokje gehouden.