Kaokoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onderweg

Kaokoland,
Namibië


Kaokoland is een prachtig gebied in het noordwesten van Namibië, droog en onherbergzaam. Het is het land van de zeldzame woestijnolifanten en thuisgebied van de Himbabevolking, ze wonen daar verspreid in kleine dorpjes. Het zijn nomaden en leven voornamelijk van hun koeien en geiten.

We zijn onderweg naar Opuwo in het noorden van Namibië, het is bloedheet die dag en de zon brandt hoog aan de hemel. Langs een verhitte en lange weg in Kaokoland komen we onze eerste en tevens laatste traditioneel geklede Himbaman tegen, aan het werk. Op zijn schouder een stok met zijn deken als een knapzak. Hij is al een aantal dagen onderweg met zijn vee en met deze hitte put moet dat behoorlijk uitputten. In geen velden of wegen een schaduwplekje te bekennen. Zijn ketting vind ik wel apart, ik heb geen idee waar deze van gemaakt is. Door het zweet is het materiaal op zijn nek en borst uitgelopen.

De andere Himbamannen welke we ontmoeten, dragen voornamelijk westerse kleding, in tegenstelling tot de vele traditioneel geklede Himbavrouwen. Mede daarom vind ik de ontmoeting met deze man toch wel bijzonder.