Sossusvlei en Dead vlei

Was hier op 2009-09-17 Gepost op: 8 reacties.
Een van de belangrijkste topattracties van Namibië is toch wel de Sossusvlei.
Met name het rode zand maakt dit gebied tot één van de mooiste woestijnen van de wereld. Door de schaarse vegetatie leeft er betrekkelijk weinig wild in dit park. Één van de meest tot de verbeelding sprekende dieren die in het harde klimaat weten te overleven is de oryx. Het beeld van deze beesten voor een rode duin uit het Namib Naukluft-Park is een nationaal symbool van Namibië.

In alle reisbeschrijvingen en reclame van de Namibische tourism board wordt je gelokt met mooie foto’s en wervende teksten over de prachtige zonsop- en zonsondergang in Sossusvlei. Ze tonen magische afbeeldingen van oranje en rode duinen met sterke slagschaduwen. Beschrijven de Sossusvlei als een waar fotografenparadijs.
Die fotografen dienen echter wel een goed gevulde portemonnee te hebben, en dat is nu niet echt voor het merendeel van de fotografen (lees kunstenaars) weggelegd in dit digitale tijdperk.

De poort naar de Sossusvlei gaat immers pas om 7.00 uur open, terwijl de zon nu om 6.40 al op gaat. De beroemde duin 45 waar iedereen op zou moeten klauteren om die waanzinnig mooie zonsopgang mee te maken, ligt op 45 km na de gate en voor de klauterpartij naar de 170 meter hoge top, moet je ook nog een stief kwartiertje uittrekken.

Wij gingen om 6.00 uur uit de veren, reden een klein half uurtje later aan, om vervolgens na vier kilometer aan te sluiten in een lange file voor de poort. Geloof dat dit de enige plek in Namibië is waar je überhaupt een file tegenkomt…
Als dan uiteindelijk om over zevenen de poort open gaat, mag je alvorens de volgende poort door te rijden, nog een half uur of langer in de rij gaan staan om je permit te gaan kopen, anders kom je er nog niet in.
Binnen het park, op eindelijk weer een asfaltweg, mag je vervolgens niet harder als 60 rijden, kortom het loopt al tegen 8.30 uur als we eindelijk aan de klauterpartij kunnen beginnen!!!
Het uitzicht is prachtig, maar helaas klimt de zon snel zodat de schaduwen korter worden, de duinen wat minder rood zijn en het landschap niet meer voortdurend veranderd.
Nu zal ik niet beweren dat het niet mooi was, dat was het wel, maar zo magisch als voorgespiegeld…,dat kunnen alleen die happy few zien die ’s nachts tegen astronomische bedragen, hun hoofd te rusten leggen op een van de vele donsgevulde kussens van de Sossus Dune Lodge.
Tja, en als je dan nog een dikke beurs over hebt, kun je natuurlijk ook nog een leuke ballonvaart doen om al dat moois vanuit de lucht te aanschouwen.

Na duin 45 kun je nog 20 km doorrijden, maar dan kom je op terrein waar je alleen nog maar met een 4x4 auto kunt rijden. Natuurlijk staan hier jeeps opgesteld die je tegen (redelijke) betaling nog wel die extra 5 km willen vervoeren naar de parkeerplaats voor de Dead vlei, een van de hoogtepunten binnen de topattractie.

Miljoenen jaren geleden werd de Sossusvlei in de regentijd gevoed door een grote rivier, zo ook de Hidden vlei, Nara vlei en Dead vlei. Echter, omdat de duinen voortdurend aan de wandel zijn, werd de Dead vlei 900 jaar geleden door een nieuw gevormde dwarsligger afgesloten van de Sossusvlei.
Dead vlei is heel surrealistisch. Ook hier hebben we eerst een hoge duin beklommen om de vlei van bovenaf te aanschouwen. Vervolgens lekker naar beneden geroetsjt om daarna de witte kleivlakte met de Camelthorn trees
te bekijken. Deze zijn uiteindelijk vrijwel allemaal afgestorven. Deze bomen hebben een wortel die voortdurend meegroeit, tot wel 80 m diep, als het water zakt. Maar Dead vlei komt nooit meer onder water te staan en de kameeldoorns kregen geen water meer. De dode, kale stammen steken omhoog uit de keihard gebakken kleilaag.

We hebben vandaag wederom geluk. In de lente steekt hier regelmatig een fikse wind op, waardoor je dus gratis kunt genieten van een zandpeeling. Maar zoniet vandaag. Het is windstil en met een temperatuur van rond de 25 graden is het nog net goed toeven onder deze onbarmhartig schijnende zon.
De jeep brengt ons na deze ochtendwandeling nog naar de Big mama, een van de hoogste duinen, ca. 350 meter, die over de Sossusvlei waakt. Deze lijkt wel een groene oase vergeleken met de Dead vlei. Er is dan ook flink wat regen gevallen in november en december en dat laat zijn groene sporen na. Het is al over enen als we de gate weer uitrijden en nog een bezoek brengen aan de Sesriem canyon, die nu ook compleet droog staat.

En dan op naar Rooiklip!

Het nieuwe Columbus-boek ‘Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa’ is uit! Voorinschrijvingsactie: bestel nú voor € 12,50 i.p.v. € 18,95 + gratis verzending.
Het nieuwe Columbus-boek ‘Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa’ is uit! Voorinschrijvingsactie: bestel nú voor € 12,50 i.p.v. € 18,95 + gratis verzending.
 

8 reactie(s) bij "Sossusvlei en Dead vlei"

 • profile image comment

  En nu maar hopen dat ik straks ook tot de happy few mag behoren. Leuk beschreven.

  Door LWesterik • geplaatst op 2010-06-13 15:01:40
 • profile image comment

  Ben blij dat ik tot de happy few heb mogen behoren. Ik lees dat je ook even de gebaande paden af bent gegaan en 'illegaal' de duin rond dead vlei hebt bewandeld (heb begrepen dat enkel Dune 45 beklommen mag worden). Ik heb Dune 45, Sossusvlei en Dead Vlei ergens bovenaan in mijn top 10 van 'mooiste plekken waar Maarten ooit geweest is' staan, zo niet helemaal bovenaan.

  Door mvdbrink170980 • geplaatst op 2010-04-16 21:15:55
 • profile image comment

  Goed om te lezen, Namibie staat ook nog op mijn lijstje.

  Door HRoddenhof • geplaatst op 2010-04-11 20:02:40
 • profile image comment

  Toch weer een voordeel van reizen met kleine groepen (Baobab), we hadden geen last van de file want we waren er vroeg en ook de permit geen probleem. Onze reisbegeleidster wist hier natuurlijk van, dus kon anticiperen. De drukte viel overigens erg mee, wij waren er in juli 2009. Direct doorgereden naar de dead vlei, daar was het dus nog rustig omdat iedereen eerst naar Dune 45 gaat. Gewoon de route omdraaien, dan valt het mee met de drukte, wij vonden het geweldig! Maar jullie ook, lees ik wel. Nog heel veel plezier!

  Door sidonius • geplaatst op 2010-04-10 17:51:22
 • profile image comment

  Ja het is idd de enige file van Namibie en wij hebben dezelfde ervaring! We vonden het wel absoluut de moeite waard!

  Door Leeu • geplaatst op 2010-03-01 10:36:03
 • profile image comment

  Ja ik heb dit zelede oo kmeegemaakt maar ik ben eerst naar de sossuvlei en deadvlei gegaan(lopend)en daarnba hebben we dune 45 beklommen tegen de middag en daar zijn we wel flink gezandstraald

  Door ingrover • geplaatst op 2010-02-28 15:54:14
 • profile image comment

  Goh, dan is er in een paar jaar toch heel wat veranderd! Ik heb geen poort gezien, ook op een permit heb ik niet hoeven wachten. Gewoon doorrijden, stukje lopen, de berg op en genieten maar. jammer,dat is dan toch een nadeel van het toerisme. Toch blijft het een onvergetelijk en unieke plek. Tenminste, als je het gebied even voor jezelf mag hebben..

  Door mama-afrika • geplaatst op 2010-02-28 15:18:10
 • profile image comment

  Een hele belevenis, die Sossusvlei. Het is inderdad jammer dat alleen de happy few er vroeg inmogen. Maar als iedereen er zo vroeg inmocht zou je ook in de Deadvlei in de file staan. Een betje spreiden op de dag is niet zo slecht. Wij zijn wat later gegan en dan is het doodstil in de Deadvlei. Wel een beetje heet in november , natuurlijk!

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2010-02-28 14:16:30

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.