| 9.0 / 10 (5 reviews)

De zuidelijke oases

Hoofdfoto bij reisverhaal 'De zuidelijke oases'
Was hier op 2015-11-07 Gepost op:
De zuidelijke oases.

Wadi Todra en Wadi Dades.
Voor Tinerhir passeren we één van de vele politiecontroles. Wat we eerder anderen zagen overkomen, gebeurt ons nu: 400 dirham boete, maar met 200 dirham kan het ook worden “geregeld”.
Vanuit Tinerhir wandelen we de Todrakloof in, met 300 meter hoge, steile rotswanden. De betonnen weg doet afbreuk aan de imposante rotswanden. Over een weg met aan onze linkerhand het ruige berggebied Jbel Sarhro en rechts de met sneeuw bedekte toppen van de Hoge Atlas rijden we naar Boulmane de Dades, van waaruit we een stukje de Dades-kloof inrijden, met zijn plooien bedekt met geërodeerd kalksteen, de “hersenen van de Atlas”, of “apenvingers”. Voor dadelpalmen is het hier te koud.
Vlak voor Boulmane stoppen we voor een bezoek aan de soek, de markt. Bij de groenten- en fruitstalletjes liggen bergen uien, mandarijnen, enzovoort. Daaruit zoek je zelf in een plastic teiltje wat van je gading is, en laat het dan afwegen. Voor 2 dirham, 20 eurocent, raap ik een teiltje mandarijnen bij elkaar.
Door de rozenstad El-Kelaa M’Gouna rijden we naar het door schimmel aangetaste palmbos van Skoura. Hier liggen de mooiste kasbah’s van zuidelijk Marokko. We bereiken Ouarzazate, waar honderden films zijn opgenomen. Buiten de stad liggen enkele filmstudio’s.

Kasbah Taourirt.
In Ouarzazate ligt de Taourirt-kasbah. Ik dwaal door een doolhof van trappen en vertrekken, in deze 18e eeuwse kasbah van de Glaoui-clan. De grotere vertrekken hebben kleurige houten plafonds. Naast de ingang van de Taourirt-kasbah is een toegang tot de ksar, het oude versterkte dorp. We komen toevallig terecht bij de Zwarte Roos, La Rose Noire, een hotel in een oud huis met zeven traditioneel ingerichte kamers, gedreven door een coöperatie van vrouwen. Hier kunnen we thee drinken op het dakterras, van waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. Onze laatste nacht in Ouarzazate plenst het de hele nacht van de regen.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning irrigatiekanalen

irrigatiekanalen

Voorvertoning Todrakloof

Todrakloof

Voorvertoning plattelandssoek

plattelandssoek

Voorvertoning Taourirt

Taourirt

irrigatiekanalen

irrigatiekanalen

Todrakloof

Todrakloof

plattelandssoek

plattelandssoek

Taourirt

Taourirt

Wil jij graag je reisfotografie naar een hoger niveau tillen? Bestel hier de Columbus Travel Reisfotografiespecial voor maar € 7,50
Wil jij graag je reisfotografie naar een hoger niveau tillen? Bestel hier de Columbus Travel Reisfotografiespecial voor maar € 7,50
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.