Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fes-el-bali

Fez,
Marokko


De metropool Fès bestaat uit drie afzonderlijke centra. Zo heb je de moderne stad (twintigste eeuw), het oudere gedeelte Fès el-Djedid (dertiende eeuw) en Fès el-Bali, de oudste, gedeeltelijk ommuurde stadskern, die teruggaat tot de achtste eeuw.

Prachtig beeld van het oude gedeelte van Fes. De kleur groen op de daken van de moskee symboliseert de Islam! In het midden de Kairaouine moskee (Quaraouiyne)
Deze moskee bevindt zich in het oudste stadsgedeelte (Fès el-Bali) op wandelafstand van de El-Attarin medersa. De bouw van het religieus bouwwerk startte in de negende eeuw en was voltooid in de eerste helft van de twaalfde eeuw. Sinds de oprichting was deze moskee een belangrijk intellectueel, cultureel en spiritueel centrum.

In het gebouw is ook een universiteit gevestigd die ouder is dan de Sorbonne of de universiteit van Oxford. Het schitterende interieur kan echter enkel bezichtigd worden door moslims. Op de binnenplaats van de moskee staan twee paviljoenen die op het Alhambra in Granada werden geïnspireerd.

Foto is genomen vanaf een heuvel vlakbij de Joodse begraafplaats, schitterend uitzicht tegen de avond. (zie tip)