tajineschotels!

Als je in Marokko bent geweest is dit onvermijdelijk: tajineschotels! Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog conusvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien een tajine te hoge concentraties lood kan bevatten. Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt die dit nadeel niet hebben. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine.

Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst.

Laat kaart zien

Laat je inspireren door een van onze reisspecialisten

Info over deze foto met tip

Deze reisreporter heet indi
Deze foto is gemaakt in Marokko
De bestemming is Fez
Geplaatst op 02 jul 2009
De gebruikte camera is Canon Canon EOS 400D DIGITAL
De belichtingstijd is 1/500
Het diafragma is f/8.0
De brandpuntafstand is 122mm
De ISO waarde is 400
Er is Geen flits gebruikt

De beste foto's en tips


 

6 reactie(s) bij "tajineschotels!"

  • profile image comment
    Door mama-afrika • geplaatst op 06 jul 2009 | 11:51:39

    Leuke foto! ik kook er vaak mee! De eerste die ik had sprong gelijk kapot (geen handleiding...) de tweede even een tijdje onder water gehad en die doet het nu prima. Leuke detailfoto, daar hou ik persoonlijk wel van. 5*

  • profile image comment
    Door GrietBuis • geplaatst op 02 jul 2009 | 21:59:06

    Prachtige detail foto en een erg goede toelichting! 5*

  • profile image comment
    Door Leeu • geplaatst op 02 jul 2009 | 19:44:55

    Mooie foto met goede info

  • profile image comment
    Door pkoelewijn • geplaatst op 02 jul 2009 | 18:52:45

    Leuke plaat! Ik gebruik mijn Romertopf (in de oven gezet)nog altijd. Zag ik Marokko de tajines vaak op een vuurtje staan. Dat werkt niet op inductie. leuke kookles hebben we hier! Nog steeds geen recepten...

  • profile image comment
    Door LPtje • geplaatst op 02 jul 2009 | 18:51:31

    Gave detailfoto, en lekker veel info.

  • profile image comment
    Door Graaf • geplaatst op 02 jul 2009 | 18:43:30

    Leuke foto, ik heb zelf ook zulke foto's gemaakt. Maar je geeft wel een heel verhaal over de tajine zelf, maar niets over de gerechten. Wat vond je ervan, heb je ze wel gegeten? Ik heb daar heerlijk allerlei soorten geprobeerd en thuis ook een aangeschaft, maar helaas staat ie al 2 jaar ongebruikt in de kast. In NL was jaren geleden de römertopf erg in, ongeveer hetzelfde principe.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.


Het nieuwe Columbus-boek ‘Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa’ is uit! Voorinschrijvingsactie: bestel nú voor € 12,50 i.p.v. € 18,95 + gratis verzending.
Het nieuwe Columbus-boek ‘Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa’ is uit! Voorinschrijvingsactie: bestel nú voor € 12,50 i.p.v. € 18,95 + gratis verzending.