Casablanca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Over geld

Casablanca,
Marokko


Ik zou bij het eerste bezoek aan Marokko 100 Euro wisselen bij een Grenswisselkantoor in Nederland (= ongeveer 1000 dirham). Daarmee kun je de taxi betalen (in Casablanca tussen de 200 en 300 dirham), en je eerste avond in het hotel (zo vermijd je de toeristenwisselkoers), eventueel nog een restaurantje.
Omdat ik vaker Marokko bezoek, leg ik altijd zo'n 2000 dirham apart voor m'n volgende bezoek. In sommige (zelfs grotere) steden is Euro's wisselen een hell of a job.

Zorg ook altijd voor kleingeld. Waarom? Om te voorkomen dat je al te onbeschoft afgezet wordt (met name in het noorden, daar is het 't ergst).
Stel bijvoorbeeld dat je een bepaalde route vaker met de taxi aflegt en altijd 15 dirham betaalde - en opeens vraagt een chauffeur 30 of 50 dirham voor dezelfde route, betaal dan gepast 15 dirham en zeg heel vriendelijk dat je dat altijd betaalt en niet van plan bent het dubbele te betalen.
Idem als je ergens eet en het eethuis heeft "geen wisselgeld".

Tip: check altijd vooraf bij een 'local' wat de geldende gemiddelde prijzen zijn (taxi, souk, restaurant, alles). Je hebt dan een betere basis voor de onvermijdelijke onderhandelingen en je weet meteen of je de normale of toeristenprijs gevraagd wordt.

Tip 2: Je kunt in Marokko overal uitstekend met Engels overweg. Maar als je geen Frans spreekt, ben je aan de goden overgeleverd. Veel Marokkanen spreken (uitstekend) Engels, maar schamen zich toch tegenover buitenlanders en durven dan geen Engels te praten. En: veel mensen lijden, als het hen even beter uitkomt, aan acute tijdelijke talenamnesie.

Tip 3: alle reizensites hebben het over de vriendelijke onderhandelingen met een kopje thee erbij. Maar als je je mond niet durft opentrekken en niet eventueel enkele decibellen luider durft praten, ben je helemáál aan de goden overgeleverd.
Als een taxichauffeur je probeert af te zetten, bereik je meer met een barse weigering (in het Frans!!!) dan met een kopje thee.