Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De schatkamer van Marokko

Atlas gebergte,
Marokko


Even openen.

Altijd al ‘schat’ willen zoeken? Dat kan in het Atlasgebergte in Marokko. Langs de N9 kom je om de paar km stalletjes tegen met fossielen en mineralen en laten mijn kinderen nou echte stenenverzamelaars te zijn. Waar ze ook zijn, ze hebben altijd oog voor stenen die op de één of andere manier een beetje afwijken.

Kopen is leuk, maar zelf zoeken is natuurlijk vele malen leuker. We laten daarom de auto staan en dalen samen met de zoon van de verkoper af naar de Oued Zat-rivier, waar de kwarts voor het oprapen ligt. De jongen heeft een houweel en een breekijzer bij zich en weet feilloos een amethist en een stukje pyriet te vinden en vervolgens los te hakken. Voor de verkoop natuurlijk, dit is waar de familie van leeft.

In de Atlas wordt al sinds mensenheugenis mijnbouw gepleegd door de lokale bevolking. Er zijn hier veel mineralen te vinden maar ook halfedelstenen en erts, zoals koper, lood, zink, kobalt en zilver. Zelf mag je deze mijnen niet bezoeken, maar onze stop was een leuk alternatief en een mooie onderbreking van de lange rit door de bergen.