Timboektoe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De boot naar Timboektoe

Timboektoe,
Mali


Door de lucht reis je uiteraard het snelst naar Timboektoe en per auto over de lange zandpiste met de veerpont over de Niger is een bijzondere belevenis, maar wat te denken van een meerdaagse reis over de al even legendarische rivier de Niger?

Per privé-pinasse kun je de reis met je eigen gezelschap van Mopti naar Timboektoe in drie relaxte dagen maken met stops onderweg. Voor de avontuurlijk ingestelde reiziger is er lokaal transport.

Een absoluut lokale ervaring, met weinig zitruimte, ingeklemd tussen bagage en andere reizigers verkrijg je op een publieke pinasse. Deze boten vertrekken dagelijks (veelal overbeladen) uit de haven van Mopti. Comfort en veiligheid zijn vaak discutabel.

Een lokale ervaring en meer comfort en veiligheid gewenst?

De Comanav passagiersveerboot onderhoudt een wekelijkse verbinding vanuit Koulikoro nabij Bamako (dinsdagavond vertrek), via Ségou, Mopti en diverse andere plaatsen naar de haven van Timboektoe (geplande aankomst zaterdagochtend) en door naar Gao. Er is geen vast schema voor de terugreis, die afhangt van de vertraging op de heenreis.
Op de boten zijn cabines in diverse klassen en dekplaatsen.
Tarieven van Koulikoro naar de haven van Timboektoe variëren van ruim 10.000 cfa (circa € 15,50) voor een dekplaats tot ruim 200.000 cfa (circa € 310) voor een bed in een cabine deluxe, inclusief maaltijden.
Informatie & boekingen: +223 76127209.

Minder luxe, maar heel leuk & echt lokaal is de reis tussen Timboektoe en Mopti per grote pinasse. Deze heeft een extra verdieping, de ‘eerste klasse’, waar je redelijk comfortabel (neem een matrasje of kussentje mee om op de golfplaten vloer te leggen!) de reis kunt maken. In de ‘tweede klasse’ delen passagiers, vee en bagage het ruim.
Eenvoudige maaltijden zijn aan boord te koop, evenals drinken, water en snacks en er is van alles verkrijgbaar in de havens onderweg.
De boot vaart meestal ’s nachts door. Claim reeds overdag voldoende terrein om ook slaapruimte te hebben. De Malinezen zijn er experts in! En kies bij het aan boord gaan zo mogelijk een plaatsje aan de noordkant; uit de zon.
Info & boekingen: Boukadary Tikambo, +223 76023730 of 76023237.
Er zijn geen vaste prijzen voor toeristen; onderhandel flink en kies zonder maaltijden, omdat deze op de boot zelf goedkoper zijn en het discussies over wel/niet inbegrepen voorkomt.

De keuzemogelijkheden over water zijn afhankelijk van de waterstand.

Veel plezier!

(zie ook mijn blog over deze reis: http://www.columbusmagazine.nl/afrika/mali/timboektoe/reisreporter/blogs/4982.html)