Timboektoe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar Timboektoe - over land & door de lucht

Timboektoe,
Mali


Timboektoe, de legendarische woestijnstad, met een air van goud, rijkdom en kamelenkaravanen, staat hoog op het verlanglijstje van menig Mali-reiziger.
Terecht, want hoewel het goud er niet op straat ligt en er nog maar af en toe een kamelenkaravaan uit de woestijn arriveert, is de rijke historie zorgvuldig bewaard in musea en manuscriptbibliotheken.
Zou dat nog niet genoeg reden zijn om Timboektoe te bezoeken, dan zijn er ook nog de heerlijke slaperige woestijnsfeer, de straatjes om doorheen te dwalen en de mogelijkheid om per kameel de woestijn in te reizen met een Touareg-gids.

Maar hoe kom je er?
En hoe kom je er weer weg?
Timboektoe is over land, over water en door de lucht te bereiken.

Air Mali - bij inwoners van Timboektoe bekend onder de veelzeggende naam Air Maybe - onderhoudt een luchtverbinding van Bamako via Mopti. Hoewel er sprake lijkt van een vast schema met enkele vluchten per week, pakt de praktijk wel eens anders uit. Tickets boeken is een omslachtige zaak, die vaak gepaard gaat met wachtlijsten, in alle vroegte op het vliegveld zijn en extra betalen voor een last-minute ticket.
Informatie en boekingen: +223 20222424 of 20222626. Op het moment van schrijven hebben ze geen werkende website of email.
Een enkeltje Bamako-Timboektoe voor een volwassene kost ruim 100.000 cfa, circa 155 Euro.

Over de weg kun je per bus vanuit Bamako, met de mogelijkheid in de tussenliggende plaatsen op te stappen. Houdt er rekening mee dat ze niet dagelijks rijden en dat de meeste bussen op dit traject (met een lange zandpiste) hun beste tijd gehad hebben.

Een andere optie over de weg is per terreinwagen.
Je kunt per privé-terreinwagen met chauffeur met je eigen gezelschap de reis maken of vanuit Mopti een plaats boeken in een gedeelde terreinwagen, die je recht geeft op de ruimte van net niet de breedte van je billen. Als de wagen niet vol is, is er de mogelijkheid in Douentza op te stappen.
Vanuit Mopti onderhoudt ondermeer het bedrijf van Sekou Haydera een verbinding. Houdt in je reisprogramma rekening met mogelijke vertragingen en het feit dat je wellicht pas de volgende ochtend in Timboektoe aankomt (en in Douentza of de woestijn overnacht).
Informatie & boekingen: +223 66799758 of 76142358
Enkele reis achterin 12.500, voorin 15.000 cfa per persoon.

Mogelijkheden over water volgen nog!


(Zie ook mijn blogs ‘Naar Timboektoe’)