Centraal Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Transparante buik

Centraal Madagaskar,
Madagaskar


Glaskikkers, zijn een familie van kikkers (Het is een relatief kleine familie die vertegenwoordigd wordt door ongeveer 140 soorten. De groep is verdeeld in twee onderfamilies en twaalf geslachtenHet was heel erg spannend om samen met een gids s'nachts de jungle in te lopen van het Matadia national Park, de geluiden, de geur en alle dieren te zien die s'nachts leven, zoals deze kikker.

Glaskikkers komen voor in delen van Midden- en Zuid-Amerika en leven in warme, vochtige bossen, veel soorten leven in hoger gelegen bergbossen. De meeste soorten blijven erg klein en bereiken zelden een lengte van meer dan drie centimeter, veel soorten zijn groen van kleur. De Nederlandse naam is te danken aan de transparante huid aan de buikzijde zodat de organen zichtbaar zijn.


Alle soorten leven net als boomkikkers op enige hoogte in struiken en bomen. De glaskikkers plakken hun eieren vaak vast onder een blad dat boven het water hangt. Van een aantal soorten is een vorm van broedzorg bekend. Als de eieren uitkomen, vallen de larven in het water waar ze zich verder ontwikkelen.