Madagaskar Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Madagaskar wordt Ark van Noach

Gepubliceerd: 06 jul 2008
0

Daar waar de mens leeft, is het voor exotische vogels en andere dieren vaak moeilijk overleven. Zeldzame vogels, vissen, zoogdieren en zelfs bloemen worden door de mens massaal met uitsterven bedreigd.

Rijke biodiversiteit
Zo ook op Madagaskar, het Afrikaanse eiland waar maar liefst 5% van alle diersoorten ter wereld leeft. Je vindt hier dieren die je nergens anders ter wereld vindt, zoals bepaalde vlinder-, kikker-, gekko- en miersoorten. Ook leeft de helft van de gehele kameleonpopulatie ter wereld op Madagaskar. Bovendien herbergt het eiland 2% van de totale biodiversiteit ter wereld. Een uniek milieu dus dat zeker beschermd moet worden.

Ecotoerisme
Zo denkt Madagaskar er zelf ook over. Een aantal jaren geleden werd een groot deel van de flora en fauna op Madagaskar nog bedreigd door arme, lokale gemeenschappen die massaal het woud kapten voor de productie van brandstof, om op deze manier te kunnen overleven. Madagaskar hoopt nu dat door de bevordering van ecotoerisme de mens voor de verandering juist eens een positieve bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van het wildlife, waardoor Madagaskar uiteindelijk de titel "Ark van Noach" van de Indische Oceaan hoopt te verdienen.

Ankarafantsika
Bovendien zorgt het ecotoerisme voor veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking, die op deze manier niet meer hoeven vechten om te overleven. Dit gebeurt in het Ankarafantsika, een park dat meer dan 1250 vierkante kilometer groot is. Er zijn al scholen en putten gebouwd met de opbrengst van het ecotoerisme en het park heeft al vijftig nieuwe banen gecreëerd, die vrijwel allemaal door de lokale bevolking gereserveerd zijn.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Madagaskar artikelen
Reisnieuws
Ultieme bestemmingen voor doorgewinterde reizigers

14 jul 2016, Jij hebt al heel wat bestemmingen afgevinkt van je bucketlist of geschrapt van je kraskaart. Toch ben je nog lang niet moe van reizen. Er valt zoveel moois, bijzonders en spectaculairs te beleven op de aarde. Heb jij de volgende mooie en unieke be...

0
Foto-album
De mooiste Columbus-community fietsfoto's

23 sep 2015, Je hebt fietsen en fietsen die voor fietsen doorgaan. Je hebt fietsers die fietsen voor het uitkiezen hebben en fietsers die überhaupt het geluk hebben er één te bezitten. Maar hoe je het ook wendt of keert: fietsers zijn er overal! Onze Reisre...

0
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Top 10 bio-diverse landen

28 aug 2015, Nergens anders komen liefhebbers van natuur zo aan hun trekken als in ’s werelds meest bijzondere ecosystemen. Het volgende lijstje rangschikt de 10 landen met de grootste diversiteit aan flora en fauna.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.