Madagaskar wordt Ark van Noach image
Tammy85

Madagaskar wordt Ark van Noach

Daar waar de mens leeft, is het voor exotische vogels en andere dieren vaak moeilijk overleven. Zeldzame vogels, vissen, zoogdieren en zelfs bloemen worden door de mens massaal met uitsterven bedreigd.

Rijke biodiversiteit
Zo ook op Madagaskar, het Afrikaanse eiland waar maar liefst 5% van alle diersoorten ter wereld leeft. Je vindt hier dieren die je nergens anders ter wereld vindt, zoals bepaalde vlinder-, kikker-, gekko- en miersoorten. Ook leeft de helft van de gehele kameleonpopulatie ter wereld op Madagaskar. Bovendien herbergt het eiland 2% van de totale biodiversiteit ter wereld. Een uniek milieu dus dat zeker beschermd moet worden.

Ecotoerisme
Zo denkt Madagaskar er zelf ook over. Een aantal jaren geleden werd een groot deel van de flora en fauna op Madagaskar nog bedreigd door arme, lokale gemeenschappen die massaal het woud kapten voor de productie van brandstof, om op deze manier te kunnen overleven. Madagaskar hoopt nu dat door de bevordering van ecotoerisme de mens voor de verandering juist eens een positieve bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van het wildlife, waardoor Madagaskar uiteindelijk de titel "Ark van Noach" van de Indische Oceaan hoopt te verdienen.

Ankarafantsika
Bovendien zorgt het ecotoerisme voor veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking, die op deze manier niet meer hoeven vechten om te overleven. Dit gebeurt in het Ankarafantsika, een park dat meer dan 1250 vierkante kilometer groot is. Er zijn al scholen en putten gebouwd met de opbrengst van het ecotoerisme en het park heeft al vijftig nieuwe banen gecreëerd, die vrijwel allemaal door de lokale bevolking gereserveerd zijn.