Madagaskar Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Het wonder van Madagaskar

Gepubliceerd: 11 apr 2008
1

Dieren en planten worden wereldwijd bedreigd. Toch is er nooit een uitgebreid offensief geweest om hun uitsterven tegen te gaan. Daar komt nu verandering in. Wetenschappers hebben onderzoek gepresenteerd dat duizenden soorten in relatief korte tijd van de ondergang moet redden. Een ‘wetenschappelijke triomf’, volgens kenners.

De studie komt met een nieuw, radicaal plan van aanpak waarin rekening wordt gehouden met de complexe interactie tussen verschillende dier- en plantensoorten in een ecosysteem. Als er één bepaalde diersoort met uitsterven bedreigd wordt, zullen ook alle andere dier- en plantensoorten in zo'n ecosysteem beschermd moeten worden. Tot nu toe werd alleen gekeken naar hoe die ene diersoort nog te redden viel.

De studie werd opgezet om wildlife in Madagaskar van de ondergang te redden, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat hun werk overal ter wereld kan worden toegepast.

Madagaskar was één van de meest geïsoleerde plaatsen op aarde tot 2500 jaar geleden mensen het eiland ontdekte. De komst van de homo sapiens heeft dramatische gevolgen gehad voor de aanwezige flora en fauna. Negentig procent van het tropische woud is verdwenen en verschillende planten en dieren zijn uitgestorven. Madagaskar blijft echter een bijzonder eiland: er leven 13.000 planten- en dierensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Madagaskar artikelen
Reisnieuws
Ultieme bestemmingen voor doorgewinterde reizigers

14 jul 2016, Jij hebt al heel wat bestemmingen afgevinkt van je bucketlist of geschrapt van je kraskaart. Toch ben je nog lang niet moe van reizen. Er valt zoveel moois, bijzonders en spectaculairs te beleven op de aarde. Heb jij de volgende mooie en unieke be...

0
Foto-album
De mooiste Columbus-community fietsfoto's

23 sep 2015, Je hebt fietsen en fietsen die voor fietsen doorgaan. Je hebt fietsers die fietsen voor het uitkiezen hebben en fietsers die überhaupt het geluk hebben er één te bezitten. Maar hoe je het ook wendt of keert: fietsers zijn er overal! Onze Reisre...

0
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Top 10 bio-diverse landen

28 aug 2015, Nergens anders komen liefhebbers van natuur zo aan hun trekken als in ’s werelds meest bijzondere ecosystemen. Het volgende lijstje rangschikt de 10 landen met de grootste diversiteit aan flora en fauna.

0

Reacties van bezoekers Reageer

jtenoever

Door: jtenoever • Geplaatst op

Een heel goed initiatief. Tijdens mijn recente bezoek aan Madagascar ben ik enorm geschrokken van de ontbossing. Niet voor export, maar puur voor het eigen levensonderhoud. Er wordt overal op hout gestookt, gekookt, op gas koken is onmogelijk voor de bevolking. De kosten hiervoor staan gelijk aan een maandsalaris. Steeds meer lemuursoorten sterven uit. Maar wil Madagascar, en dan met name het dierenleven (waardoor ook een grote bron van inkomsten door de toeristenstroom) gered worden van verdere bedreiging, dan zal de Malagasy regering toch echt de bevolking financieel tegemoet moeten komen om op gas te stoken en koken. Ik hoop via Colombus of andere sites op de hoogte te blijven van dit goede intiatief! Jacqueline ten Oever

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.