Madagaskar Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Madagaskar wordt ontbost

Gepubliceerd: 14 feb 2010
2

De bossen van Madagasakar worden leeggehaald. Nu de overgangsregering van Andry Rajoelina het voor het zeggen heeft. neemt de ontbossing nog meer toe.

Terwijl met de export van rozenhout tot een half miljoen dollar per dag wordt verdiend, ervaart de bevolking alleen de ongunstige kanten.

Nadelen

Veel inwoners van Madagaskar zijn afhankelijk van het ecotoerisme. Toeristen, die juist voor de natuur naar het land komen, blijven vanwege de ontbossing weg. De bevolking heeft weinig andere inkomensbronnen. Gelijktijdig verhuizen veel jonge inwoners naar de plekken waar de houtkap plaatsvindt, omdat dit werk meer inkomenszekerheid geeft. Voor de achtergebleven gezinnen is het leven zwaar.

Kostbaar

'De overheid heeft het geld wat het hout van de bomen oplevert hard nodig, maar zij ziet de duurzaamheid over het hoofd', aldus Nanie Ratsifandrihamanan van het WNF in Madagaskar.

Wetgeving

Hoewel het exporteren van rozenhout voorheen illegaal was, is in december vorig jaar is de wetgeving veranderd en is het toegestaan dat rozenhout geëxporteerd wordt. Hierdoor is de ontbossing nog meer versneld. Tegelijkertijd zien lokale gemeenten het hout wat zij gebruikten voor eigen productie in handen komen van externe, grotere bedrijven. Het soort hout is zeer gewild voor de productie van muziekinstrumenten en meubels.

Bescherming

Volgens natuurbeschermers moeten de gegadigden stoppen met het rozenhout in te kopen. Sommige houtbedrijven zijn zich nu niet bewust van het probleem. Ook de consument moet voorgelicht worden over de bedreiging van het bos.

Onderbetaald

Niet alleen wordt het land leeggeroofd van de natuurlijke bronnen, maar bovendien wordt de economie niet gestimuleerd; volgens onderzoek van Global Witness verdienen de houthakkers maar enkele dollars per dag, terwijl het hout voor duizenden dollars wordt verkocht.


Bron: Oneworld.nl


Foto door: Ngerbrands.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Madagaskar artikelen
Reisnieuws
Ultieme bestemmingen voor doorgewinterde reizigers

14 jul 2016, Jij hebt al heel wat bestemmingen afgevinkt van je bucketlist of geschrapt van je kraskaart. Toch ben je nog lang niet moe van reizen. Er valt zoveel moois, bijzonders en spectaculairs te beleven op de aarde. Heb jij de volgende mooie en unieke be...

0
Foto-album
De mooiste Columbus-community fietsfoto's

23 sep 2015, Je hebt fietsen en fietsen die voor fietsen doorgaan. Je hebt fietsers die fietsen voor het uitkiezen hebben en fietsers die überhaupt het geluk hebben er één te bezitten. Maar hoe je het ook wendt of keert: fietsers zijn er overal! Onze Reisre...

0
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Top 10 bio-diverse landen

28 aug 2015, Nergens anders komen liefhebbers van natuur zo aan hun trekken als in ’s werelds meest bijzondere ecosystemen. Het volgende lijstje rangschikt de 10 landen met de grootste diversiteit aan flora en fauna.

0

Reacties van bezoekers Reageer

TravelMike

Door: TravelMike • Geplaatst op

Het regenwoud van Atsinanana in Oost Madagaskar is inmiddels terecht gekomen op werelderfgoedlijst van UNESCO als bedreigd gebied. Lees verder op: <a href="http://www.madagascar-tourist.com/news-nl/regenwoud-antsinanana-op-lijst-bedreigde-erfgoederen/?lang=nl">www.madagascar-tourist.com/news-nl/regenwoud-antsinanana-op-lijst-bedreigde-erfgoederen/?lang=nl</a>

Geert

Door: Geert • Geplaatst op

Madagaskar is één van de sterkst ontboste landen ter wereld (na Nederland dan uiteraard want wij hakken zelfs onze laatste paar honderd oude eiken nog met gemak om).

Het is een beetje zuur, maar voor madgaskar is eigenlijk te laat, er is nog 5% ofzo vand e bossen over. Zou mooi zijn als die intact blijven

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.