Libië bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Libië is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Libië zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Libië, kun je zien waar je het best in Libië naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Libië als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Tripoli

De hoofdstad in het noordwesten van Libië staat bekend als havenstad, maar ook als universiteitsstad. Hier ligt de beroemde Pepsi Cola Road, de enige straat in de stad met een Engelse naam. In 1992 is de weg zo genoemd na de opheffing van het NAVO-embargo. Assia al-Hamra, het rode kasteel, wordt gezien als een van de mooiste gebouwen van de stad. Je vindt hier veel gangen, binnenplaatsen en woningen, en het People’s Palace waarin Khadafi zit met zijn gevolg. In de theehuizen is er altijd wel iemand die een praatje met je wil maken en de restaurants lenen zich om van de Arabische keuken te proeven. De wijk rond het Groene Plein is een Italiaanse, koloniale wijk in de hoofdstad. Smalle steegjes, badhuizen, de souk (waar je niet hoeft af te dingen op de prijzen!) en Romeinse stadsmuren bepalen verder het stadsbeeld.

Cyrene

Hier vind je veel overblijfselen uit de Griekse tijd. Zo vind je er onder andere tempels, een gymnasium, een theater, mozaïeken en standbeelden. Er zijn nog delen van deze stad die uitgegraven moeten worden, maar nu al is er genoeg te ontdekken. De Zeus-tempel in deze stad is groter dan die van Olympia (Griekenland). Na de Griekse tijd is de stad gekoloniseerd door de Romeinen en later door de Byzantijnen, van hen zijn er ook nog invloeden terug te zien in bijvoorbeeld tempels en het gymnasium.

Jebel Akhdar

Jebel Akhdar is Libisch voor 'Groene Bergen', die je in het noordoosten van het land vindt. Deze zijn gelegen aan de kustlijn van Libië, die gekenmerkt wordt door vele rotsformaties en een enorm diepblauwe zee. Binnen het gebied van Jebel Akhdar vind je de stad Cyrene.

Rotstekeningen van Tadrart Acacus

Deze beroemde rotstekeningen geven de duidelijke veranderingen in flora en fauna weer van Libië. Ook de verschillende manieren van leven in de regio zijn te zien op de afbeeldingen.

Leptis Magna

In deze historische nederzetting vind je de invloed van de Romeinen terug. Een ruïnestad met de grootste en best bewaarde haven uit de Romeinse tijd. Restanten van badhuizen, theaters, straten met veel zuilen en van een oud cirsus zijn hier te zien.

Woestijn

Een woestijnsafari is mogelijk per landcruiser, jeep of simpelweg op de rug van een kameel. Ghadames, ook wel de parel van de woestijn genoemd door inwoners, is een woestijnstad die omgeven wordt door dadelpalmen. De stad stikt van de ‘woestijnarchitectuur’, maar wordt bijna niet meer bewoond. Voor reizigers is er een oude slavenmarkt om te bezichtigen. Je loopt in deze stad door smalle en nauwe straten. Vanaf de D’jmaa al-Kabir-moskee heb je uitzicht over de hele stad.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Libië voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Libië