Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De trek van de gnoes

Masai Mara NP,
Kenia


De trek van de gnoes doet van ongeveer juni tot en met september de Masai Mara in Kenia aan. De Serengeti in Tanzania is dan droog en dor en de gnoes houden van kort vers groen gras. Omdat er in de Masai Mara altijd wel buien zijn komt daar wel vers gras voor. Om bij het gras te komen moeten de gnoes (soms meerdere keren) de rivier de Mara oversteken.

Het oversteken van de rivier is voor de gnoes een spannende aangelegenheid. Je kan wat ledenmaten breken, maar ook de krokodillen liggen op de loer.
Wij zagen een hele grote groep oversteken die alleen bestond uit gnoes. Vaak worden ze vergezeld door zebra's en soms ook door antilopen. Volgens sommigen is het aantal dieren dat aan de migratie mee doet ongeveer 2 miljoen.
De gnoes kwamen in volle gang achter ons langs op weg naar de rivier. Ze sprongen van de oever af om even later het water in te gaan. Dat gaat gepaard met veel getrappel, geblaat en stof. Op de foto is nog te zien dat er aan de overkant een ontvangstcomité van nijlpaarden stond.