Kenia bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Kenia is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Kenia zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Kenia, kun je zien waar je het best in Kenia naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Kenia als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Het Victoriameer

Lake Victoria is het grootste meer in Afrika en de oorsprong van de Nijl. Kenia grenst net als Tanzania en Uganda aan dit water, dat even groot is als Ierland. Eromheen liggen een aantal wildparken, waar veel stammen nog op de traditionele manier leven. De bewoners van deze streek eten veel vis. Jammergenoeg is het Victoriameer niet meer wat het geweest is, want de laatste dertig jaar werd er te veel gevist, vervuild en werd er te veel hout gekapt. Een geluk bij een ongeluk: Kenia heeft veel meren die het bezoeken waard zijn, zoals Lake Bogoria, Lake Naivasha en Lake Nakuru National Park.

Mount Kenya

De hoogste berg van Kenya en de op een na hoogste berg in heel Afrika. Mount Kenya is een uitgedoofde vulkaan met een doorsnee van bijna honderd kilometer. De drie toppen Batian, Nelion en Lenana zijn bedekt met eeuwige sneeuw en een aantal gletsjers. Deze vulkaan is een van de grootste toeristentrekkers van Kenya.

Great Rift Valley

De Great Rift Valley of Rift Vallei is onderdeel van een enorme breuklijn in het aardoppervlak. De Great Rift Valley loopt van Jordanië door Kenia naar Mozambique. Zoute meren, kliffen, vulkanen, dalen, kloven en hete bronnen zijn typerend voor het landschap rondom het Afrikaanse ‘slenkenstelsel’. Twee tektonische platen bewegen uit elkaar, op dezelfde manier waarop Madagaskar van Afrika is gescheurd en waarop de Rode Zee ooit is ontstaan. De breedte van de Valley verschilt tussen de vijftig en driehonderd kilometer. Antropologische vondsten van de eerste mensen en aapmensen hebben deze slenkvallei ook erg bekend gemaakt.

Central Highlands

480 Kilometer dorre en semi-dorre woestijn, uitgestrekte Savanne met wildparken erin. Tsavo NP, Amboseli NP en in het zuidwesten van deze Central Highlands de golvende graslanden van de Masai Mara. Het bekendste en meest bezochte park van Kenia. In dit park mag je in tegenstelling tot de andere parken van de weg af. Bijna een derde van het park is in gebruik door grote aantallen wild. De rest van de Masai wordt ook gebruikt als weidegrond voor onder andere kuddes gnoe’s, zebra’s en gazellen. De grootste populaties leeuwen van Kenia vind je hier, evenals als cheeta's en luipaarden. De Masai heeft veel bos en moerasgrond.

Hell's Gate National Park 

Anders dan de naam Hell’s Gate NP je doet denken is het een vredig Keniaans park, met de zeldzame mogelijkheid om het park per fiets of voet te verkennen.

Lake Nakuru

De wateren van het Lake Nakuru wordt aan de ene kant gekenmerkt door abrupte hellingen, met aan de andere kant een kustlijn waarvan de kleur soms wordt bepaald door massa’s flamingo’s en pelikanen. Het is ook de thuishaven voor dieren als leeuwen, luipaarden, de bedreigde Roschild giraffen, zebra’s en de gevlekte neushoorns.

Lake Turkana

Lake Turkana is het meest zoute meer van de grote Afrikaanse meren. Er leven Nijl krokodillen, nijlpaarden en honderden vogels en vissoorten.

Losai National Park

Losai NP is een woestijn semi-woestijn landschap gekenmerkt door rotsachtige heuvels, open vlaktes en rivieren bossen. Er leven reptielsoorten zoals de python en cobra en ook insecten zoals schorpioenen, bijen en kevers.

Malindi

Malindi is een voormalig vissersdorp en ideale plek om te snorkelen. Misschien kom je er wel een walvishaai tegen.

Nairobi National Park

Aan de rand van de hoofdstad Nairobi ligt het kleinste park Nairobi NP waar onder andere giraffen, leeuwen en zebra’s leven. Frappant detail is dat de spoorlijn Mombassa - Nairobi door het park loopt.

Samburu National Reserve

Een klein maar schitterend park is Samburu National Reserve. Verschillende diersoorten die hier leven zijn uniek voor de regio, waaronder de Grévyzebra’s en de giraffen. Leeuwen, luipaarden en cheeta's kun je hier ook vinden, evenals olifanten, buffels, krokodillen en nijlpaarden. Andere zoogdieren die vaak gespot worden zijn onder andere bavianen, wrattenzwijnen, gazellen, impala’s en waterbokken. Er leven ook meer dan 350 soorten vogels in het gebied.

Lamu

Lamu is de meest suggestieve bestemming aan de Keniaanse kust. Zonder auto’s om je heen is de beste manier om dit stadje te verkennen door te dwalen door de straatjes. Bewonder de oude Swahili deuren, gluur naar de verborgen binnenplaatsen, of plof neer in een stoel terwijl je geniet van een glaasje vruchtensap.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Kenia voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Kenia