Kenia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Kenia, Afrika

Gepubliceerd: 23 aug 2012
0

Bestaat het nog? Een Afrika zoals in mijn fantasie. Een Afrika zonder hekken, waar wilde dieren samen met stammen in harmonie leven. Rijdend over de stoffige wegen van Kenia realiseer ik me dat zij hun leefgebied niet langer alleen met elkaar delen, maar ook met mij: een reiziger. En ik wíl die broze, Afrikaanse, wilde en natuurlijke harmonie niet verstoren. Maar of me dat lukt?

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have

Wild leven

Nancy heet ze, pas zeventien jaar oud. Ze staat voor me in haar schooluniform; een grijze rok en bordeauxrode spencer. Verlegen bruine ogen. We staan in het land van de Masaai in Zuid-Kenia. Twee jaar geleden stond ze opeens voor de poort van de school. De ouders van Nancy wilden haar, zoals gebruikelijk in de cultuur van dit voorheen nomadische volk, uithuwelijken aan een dertig jaar oudere Masaai-man. In ruil voor acht koeien en een schaap; de wisselkoers voor een dochter. Aan Nancy werd niets gevraagd, want volgens de cultuur van de Masaai is een vrouw niet veel waard. Nancy was blijkbaar niet onder de indruk van haar aanstaande en klopte aan bij de kostschool, die haar gelukkig binnenliet. Haar besnijdenis, waarbij haar clitoris en binnenste schaamlippen zouden worden weggesneden en haar vagina gedeeltelijk dichtgenaaid, ontloopt ze hiermee. Want ook al is vrouwenbesnijdenis in Kenia bij wet verboden, het gebeurt nog steeds op grote schaal. Maar hier binnen de muren van de school is Nancy veilig. Voorlopig.

Kleurrijk volk

De geschiedenis heeft bewezen dat Nancy's stam, de Masaai, niet de meest vriendelijke van Kenia is. In de achttiende eeuw werden de Masaai gevreesd, ze waren een woest en machtig volk. Hun krijgers ondernamen rooftochten tot diep in het gebied van naburige stammen. Ze stalen vee en eisten belasting. Qua uiterlijk is de Masaai ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende stammen. Hun bonte kleding, grote hoeveelheid opvallende sieraden en speren maken een diepe indruk op mij, al besef ik dat het hier slechts uiterlijk vertoon betreft. Zouden zij nu, anno 2007, wel in harmonie leven met de buurstammen en hun natuurlijke omgeving? Hoe kom je erachter? Het intrigeerde mij. Hier wilde ik meer van weten.
 

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kenia artikelen
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

5
Video
De laatste op de wereld: de noordelijke witte neushoorn

17 jul 2016, Op dit moment zijn er in het wild nog maar drie noordelijke witte neushoorns! In dit filmpje zie je Sudan. Sudan is 43 jaar.

0
Reisnieuws
De gaafste slaapplekken voor de echte avonturiers

13 jul 2016, Is kamperen in een tent of slapen in een hotel iets te gewoontjes voor jou? Zoek jij toch liever naar slaapplekken die de nacht net iets spectaculairder maken? Kijk dan eens naar de volgende mogelijkheden.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.