Kenia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Olifanten herkennen taal

Gepubliceerd: 25 feb 2010
0

Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.

De dieren voelen zich niet bedreigd als je Engels tegen ze spreekt. Dit beweren wetenschappers in Kenia die een onderzoek hebben gedaan naar het gedrag van deze beesten. Olifanten kunnen volgens hen verschillende mensentalen onderscheiden.

Taal

Olifanten herkennen de talen Maa, Swahili en Engels. Ook als de dieren Swahili horen voelen ze zich op hun gemak. echter, wannneer olifanten Maa – de taal van de Masaï – horen worden ze nerveus, geïrriteerd en onrustig.

Onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat olifanten intelligente dieren zijn. Niet alleen herkennen de beesten de verschillende talen die mensen spreken, maar ook kunnen ze elkaar identificeren door het geluid wat ze maken. Volgens de wetendschappers verliep het onderzoek vrij gemakkelijk. Ze plaatsten grote speakers op jeeps en gingen in verschillende talen praten. De olifanten reageerden bij elke taal anders.

Masaï

Sommige olifanten verlaten reservaten en doden vee van de Masaï, die als reactie erop de dieren met speren doden. Dat zou kunnen verklaren waarom olifanten onrustig worden van het geluid van de Maa-taal.


Meer over Kenia kun je lezen in Columbus editie 11


Foto door: Vlinder.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.


deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kenia artikelen
Reisnieuws
Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

18 mrt 2017, Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...

0
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

5
Video
De laatste op de wereld: de noordelijke witte neushoorn

17 jul 2016, Op dit moment zijn er in het wild nog maar drie noordelijke witte neushoorns! In dit filmpje zie je Sudan. Sudan is 43 jaar.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.