Kenia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Erfgoed Masaï digitaal behouden

Gepubliceerd: 15 aug 2009
0

Je leven vastleggen in film: in Europa is het de normaalste zaak van de wereld om foto's en video's te maken van gedenkwaardige gebeurtenissen. In Afrika ligt dat echter anders.

De Masaï in Kenia hebben op eigen verzoek digitale camera's gekregen van de Verenigde Naties. De inheemse stam wil het dagelijkse leven vastleggen voor het nageslacht en hun intellectueel erfgoed beschermen.

Traditionele ceremonie

De overhandiging van de digitale camera, geluidsopname-apparatuur en een laptop gebeurde volgens traditioneel gebruik onder een acaciaboom in IL Ngwesi Laikipia. Ruim 200 leden van de stam waren aanwezig om te zien hoe Chief Kisio de apparatuur uit handen van de World Intellectual Property Organisation (WIPO) kreeg.

Training

De Masaï krijgen een training van het American Folklife Center en het Nationale Museum van Kenia, om te leren hoe zij foto's en geluidsopnames moeten maken.

Creative Heritage Project

Het videoproject is een pilot van het Creative Heritage Project, dat zich inzet om het intellectueel eigendom van inheemse volkeren wil beschermen. Als het succesvol wordt, zal de WIPO met andere inheemse bevolkingsgroepen kijken of het project navolging kan krijgen.

Bron: Oneworld.org
Foto: Chriswe.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kenia artikelen
Reisnieuws
Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

18 mrt 2017, Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...

0
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

5
Video
De laatste op de wereld: de noordelijke witte neushoorn

17 jul 2016, Op dit moment zijn er in het wild nog maar drie noordelijke witte neushoorns! In dit filmpje zie je Sudan. Sudan is 43 jaar.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.