Kenia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Op bezoek bij oma Obama

Gepubliceerd: 08 dec 2008
0

Ruim 5000 toeristen zijn al op bezoek gegaan bij de 87-jarige grootmoeder van Barack Obama in het Keniaanse dorp Kogelo sinds hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Oma Sarah was de tweede vrouw van de opa van Barack en is eigenlijk geen bloedverwant, maar dat maakt voor de toeristen niets uit. Op sommige dagen komen er zelfs vijfhonderd mensen langs.

Vip-behandeling
‘Er komen heel veel gasten en ik heb zelfs geen tijd meer om eten klaar te maken, zoals ik vroeger deed’, aldus Sarah Obama.
Een jaar geleden kon ze nog tussen haar kippen, koeien en maisvelden lopen. Nu staat er om haar ooit zo gewone huisje – met in de achtertuin het graf van Barack Obama senior – een hek met een groene metalen poort, met twee tenten waar Keniaanse politie de wacht houdt. Zonder afspraak kom je daar niet doorheen. Een politieman verklaart: ‘Ze is nu een vip en zo moet ze ook behandeld worden. We willen niets aan het toeval overlaten.’
Binnen in haar stenen huisje hangt een foto uit 1987 van een jonge Barack die samen met Sarah een zak met groente naar de markt brengt. ‘Barack is een man zonder pretenties’, zegt Sarah, ‘zoals hij voor mij die zak droeg, zo zal hij ook de wereld dragen.’

Kogelo, het dorp van oma
Dit typisch Keniaanse dorp ligt in het westen van het land, vlakbij de evenaar. Bijna iedereen leeft hier in kleinschalige boerderijen. Er is een bar, een lagere en een middelbare school, beide vernoemd naar Senator Obama. Het land voor de scholen werd geschonken door Barack Obama senior maar nadat Barack Obama zich aanmeldde als presidentskandidaat in 2006 werd het naar hem vernoemd. De Keniaanse overheid promoot het dorp nu als toeristenattractie voor west Kenia. In dat kader wordt gewerkt aan een Obama museum dat in 2009 open moet gaan.

Foto: Obama door xavier.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Kenia artikelen
Reisnieuws
Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

18 mrt 2017, Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...

0
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

5
Video
De laatste op de wereld: de noordelijke witte neushoorn

17 jul 2016, Op dit moment zijn er in het wild nog maar drie noordelijke witte neushoorns! In dit filmpje zie je Sudan. Sudan is 43 jaar.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.