Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitgeschoten of ???

Noord Ghana,
Ghana


Deze foto is genomen in de buurt van het plaatsje Sirugu. Dit plaatsje ligt in het noorden van Ghana op de grens met Burkina Faso, 20 kilometer ten noorden van Bolgatanga. In dit plaatsje probeert men oude tradities levend te houden. Je vindt er pottenbakkers en mandenmakers. Ook zijn er veel muurschilderingen met oude motieven.
In deze streek wonen de Girunsi. De verschillen tussen de stammen zit niet in het uiterlijk, maar in de tradities en huizenbouw. Vroeger waren er tussen de verschillende stammen oorlogen. Om toch verschil in het uiterlijk zichtbaar te maken maakte men littekens in het gezicht. Soms een schrapje, maar bij sommge stammen meerdere forse strepen. Deze littekens worden gemaakt als ze nog heel erg jong zijn.
Deze jongedame was op de fiets en keek strak voor zich uit . Na enige aarzeling en aansporing wilde ze uiteindelijk wel op de foto en keek ze achterom. Ze was me opgevallen door het mooie contrast tussen haar traditionele zwart/ witte hoofddoek en het moderne rood/ witte shirt dat ze droeg. Toen ze omkeek bleek ze een vrij groot litteken te hebben. Normaal hebben de Girunsi een klein streepje op de wang. Misschien uitgeschoten bij het litteken aanbrengen.