Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Betalen voor het maken van foto's

Omovallei,
Ethiopië


Wanneer je de verschillende stammen in de Omo Valley gaat bezoeken, dien je een lokale 'gids' uit de omgeving mee te nemen. Deze gidsen zijn niets anders dan iemand die je mee naar de lokale stam brengt. Ze kunnen je niet veel vertellen over de cultuur, natuur, gewoontes en gebruiken met uitzondering in Dorze.

Om foto's van de stamleden te kunnen maken (met name bij de Mursi en Dannasech) dien je geld neer te leggen. Bij aankomst in het dorp verzamelen vele mensen zich om je heen, er wordt aan je getrokken en geduwd. Men wil dat je een foto maakt om zo wat geld te verdienen (zie ook mijn blog). Wij hebben onze gids hier zorg over laten dragen. Bij aankomst hebben wij hem wat geld gegeven en voordat wij foto's begonnen te maken maakte hij met alle leden van de stam de afspraak dat wij 3 birr per persoon per foto zouden betalen, zelfs bij de Mursi! Dit was een perfecte manier om je enkel op het fotograferen toe te hoeven leggen. Wij hoefde niet met iedereen opnieuw te onderhandelen en er ontstonden geen onduidelijkheden en dus ook gene irritaties.

Let bij de gidsen goed op dat ze, wanneer je ze meeneemt, niet aan de Qat zitten. Met name in de middag wordt dit veel gebruikt. Het is niet toegestaan van de Tourism Association, dus spreek ze erop aan!