Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sterke vrouw

Omovallei,
Ethiopië


Deze vrouw behoort tot de Hamer stam. Deze stam woont in het gebied rond het stadje Turmi in het zuidwesten van Ethiopië. De foto is genomen tijdens een zogenaamde "bull jumping". Dit fascinerende en tegelijkertijd gruwelijke ritueel van de Hamerstam hebben we enkele uren bijgewoond. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven, dat ik je wil aanraden als je tenminste een redelijk sterke maag hebt.
Onderdeel van dit ritueel is dat de vrouwen geslagen worden met buigzame takken. De vrouwen dagen de krijgers hierbij uit om geslagen te worden. Hiermee tonen zij hoe toegewijd ze zijn. Tijdens dit ritueel zijn de vrouwen in een soort roes. Wat ze daarvoor gebruiken is niet helemaal duidelijk geworden. Ze drinken in ieder geval van het plaatselijke bier en dat is werkelijk niet te zuipen.
De dame op de foto viel op, omdat zij erg actief was gedurende de ceremonie en het vaakst de krijgers uitdaagde om geslagen te worden. Haar rug zat helemaal onder de littekens van deze en vorige bull jumping en bloedde flink.
Ze zweette uitbundig van de inspanningen en had een hele intense blik die ik geprobeerd heb te vangen.