3x vulkanisch vuurwerk op het randje image
Lkoedam

3x vulkanisch vuurwerk op het randje

Het einde van het jaar is in zicht. Voor het echte vuurwerk ga je een vulkaan op! Spectaculairder kun je je het niet voorstellen. Hoofdredacteur Louise ten Have deelt haar favoriete hotspots.

Stromboli, Italië





Spuwend vuur in Italië (Foto: Josep Salvia I Boté)



Met handen en voeten naar boven



Vulkaaneiland Stromboli is een van de zeven Eolische Eilanden, ten noorden van Sicilië. Voortdurend vinden er kleine erupties plaats, waarbij de gloeiendhete lava metershoog de lucht in wordt gespoten. Twintig jaar geleden was dit de eerste vulkaan die ik beklom. Om de brandende zon voor te zijn vertrokken we heel vroeg in de ochtend. We hadden geen gids en ik kan me nog herinneren dat we af en toe moesten zoeken hoe en waar we konden lopen. Soms was het kleuteren met handen en voeten. Na vier uur klimmen kwamen we aan. Je staat niet direct aan de kraterrand, maar ziet hoe de lava iets verderop elke twintig minuten naar boven wordt gespoten. Het ideale moment om boven aan te komen is tegen zonsondergang, dan komt het vuurwerk het best tot zijn recht. Dat geldt uiteraard voor alle vulkanen. Tegenwoordig is een gids verplicht. De hike is geliefd, getuige de beelden die ik heb gezien van treintjes mensen die naar boven lopen. Desalniettemin is de tocht nog steeds de moeite waard.



Erta Ale, Ethiopië





Een lavameer in Ethiopië (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)



Van het gebaande pad in het kwadraat



Erta Ale is de actiefste vulkaan van Ethiopië en een van de slechts vier vulkanen ter wereld met een lavameer op de top dat het hele jaar door pruttelt en lava spuugt. In 2010 trokken adjunct-hoofdredacteur Mark en ik ernaartoe. Een echte expeditie die een gedegen voorbereiding vergde. Je trekt een paar dagen dwars door het bloedhete land van de bijzondere Afar-stam om bij de voet van de vulkaan te komen. Daarna volgt een hike van een halve dag, met een kameel die campingspullen en matrasjes draagt. Eenmaal boven sta je direct aan de kraterrand. In Europa zou zoiets niet mogelijk zijn en zou er ver van de kraterrand een groot hek staan. Hier niet. Wij waren de enige bezoeker. In de openlucht sliepen we ongeveer tien meter van de kraterrand, met de gloed van het lavameer als verlichting. Nou ja, van slapen kwam weinig terecht…



Mount Yasur, Vanuatu





De heftige Mount Yasur (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)



Sta aan de kraterrand als je durft



Mount Yasur op het eiland Tanna is heftig. Heel heftig. Van alle vulkanen waar ik geweest ben, voel je hier de dreiging van het natuurgeweld het meest. Hier voel je je klein en nietig. Op de kraterrand (ook weer zonder hekken) besef je dat er een reële kans is dat je door een lavabrok wordt geraakt. De uitbarstingen komen om de paar minuten. De lokale overheid heeft een waarschuwingssysteem opgesteld van 0 tot 4. Bij 0 mag je de vulkaan betreden en 4 zal je hopelijk niet meemaken. Is dat wel het geval, huur dan een helikopter en maak dat je wegkomt van het eiland! De laatste grote uitbarsting was in 2010 en liet Tanna achter in een witte aslaag. De trip naar de kraterrand is verassend eenvoudig en bijzonder. Neem er ruim de tijd voor; je rijdt langs fotogenieke dorpjes, riviertjes en vlaktes. Met de auto kom je tot vlak onder de kraterrand. Nog een klein stukje lopen en je bent er. Hierdoor ben je ook zeker niet de enige bezoeker. De uitdaging zit erin dicht bij de kraterrand te durven blijven staan, zo heftig zijn de uitbarstingen.