Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Genieten - Gelada

Amhara,
Ethiopië


De Simien Mountains liggen in het noorden van Ethiopië tussen Gondar (100 km) en Aksum (250 km). Dit gebergte heeft de hoogste top van Ethiopië, namelijk de 4.550 meter hoge Ras Dashan.
Bij het plaatsje Debark kan je een onverharde weg nemen naar het Simien Mountains NP. In dit plaatsje bevindt zich het administratieve hoofdkwartier van het park. Daar moet je je toegangsbewijs, gids en bewaker regelen. In het nationale park komen enkele zeldzame dieren voor, zoals de ethiopische wolf, de Walia Ibex (een soort klimgeit), de lammergier en de Gelada baviaan.
Gelada bavianen komen alleen in Ethiopië voor. Het is een hele bijzondere soort baviaan, vooral omdat het graseters zijn. De dominante mannetjes hebben een harem en vormen met hun gevolgen grote groepen. De mannetjes vallen op door hun haargroei, hun tanden en door een hartvormig stuk rode huid op hun borst. Aan de rand van zo'n grote groep leven de vrijgezellen. De vrijgezellen kijken of ze het harem van een zwak mannetje over kunnen nemen.
Op de foto is eendominante mannetjes gelada te zien. Hij wordt gevlooid door een van zijn vrouwtjes. Het mannetje genoot zichtbaar van deze aandacht.