Egypte bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Egypte is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Egypte zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Egypte, kun je zien waar je het best in Egypte naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Egypte als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

De Nijl

Deze levensader van Egypte is de bron geweest van haar beschaving. Een Nijlvallei is prachtig en een cruise is dan ook zeer populair onder toeristen. De Nijl liet na haar jaarlijkse overstroming een laag slib achter, die ervoor zorgde dat het land zeer vruchtbaar was.

Schiereiland Sinaï

Dit woestijnachtige schiereiland Sinai vormt het Aziatische deel van Egypte, het is de schakel tussen Azië en Afrika. Bergen, valleien, kloven en oases sieren het landschap hier. Je beleeft er koude nachten met een droge lucht, maar met een uitzicht op een ongekend heldere sterrenhemel. Op dit schiereiland liggen de badplaatsen Dahab, Nuweiba en Sharm el-Sjeikh, populaire bestemmingen onder zonaanbidders. Je kunt hier ook een kruisvaarders- en pelgrimstocht maken langs een eenzame rotspartij, de Rots van de Inscripties.

Gizeh

De piramides van het Gizeh Plateau liggen tussen Caïro en de woestijn. Drie grote piramides en de grote Sfinx van Gizeh vormen samen een van de zeven wereldwonderen. In totaal zijn er elf piramides, de drie grootste zijn gebouwd door farao’s uit de vierde dynastie.

Philae

Op dit eiland zou Isis volgens overleveringen het hart van de Osiris hebben gevonden. Hij was vermoord en al zijn lichaamsdelen waren verspreid over Egypte. Er werd een tempel gebouwd ter ere van Isis. Deze tempel en de andere bezienswaardigheden op Philae zijn in de twintigste eeuw afgebroken en weer opgebouwd op dezelfde plaats.

Beni Hassan

Boven het gelijknamige dorp liggen de graven van Beni Hassan. Langs de oostoever van de Nijl heeft hij 39 rotsgraven, met muurschilderingen die het dagelijks leven weergeven van het Middenrijk. Je moet met een pontje om er te komen.

Sakkara

Sakkara was de begraafplaats van de inwoners van de stad Memphis, twintig kilometer bij Caïro vandaan. Het is de grootste necropolis van Egypte, er zijn hier meer dan vijftien piramides. Er liggen ook veel beroemde Egyptenaren begraven.

Abu Simbel

Na vele tempels gezien te hebben, mag je een van de meest indrukwekkendste momumenten van het land niet te missen: de Abu Simbel rotstempels.

Kom el-Shoqafa

In Alexandrië vind je de catacomben van Kom el Shoqafa, die worden beschouwd als een van de zeven wonderen uit de tijd van de Middeleeuwen.

Ras Mohammed National Park

Het meest bekende nationale park van Egypte is de Ras Mohammed NP gelegen tussen koraalriffen en de woestijn. Het is tevens een goede duiklocatie en verderop zee heb je de kans dat je dolfijnen spot.

Siwa Oase

De Siwa Oase ligt in het westen met het gelijknamige dorpje dat zich eeuwenlang beschermde met een muur om het dorp heen. Er zijn tot op heden drie toegangspoorten waar je door kan om naar het dorp te kunnen. Shali town is het oude gedeelte van het dorp waar je je in een labyrint waant. Het is een werkelijk spookjesachtige omgeving waar je talloze tempels vindt waaronder het Orakel Tempel, ruïnes en graftombes.

Vallei der Koningen

Vanuit Luxor kun je een uitstapje maken naar de Vallei der Koningen, een van de beroemdste begraafplaatsen ter wereld van farao’s. Hier vindt je ook het graf van Ramses VI en van Toetanchamon.

Edfu

Edfu was vroeger een bloeiende stad. Vandaag de dag is het belangrijkste monument de tempel van Horus, die wordt beschouwd als een van de mooiste en meest bewaarde tempels in Egypte. Vanaf het dak heb je uitzicht over de Nijl en het landschap.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Egypte voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Egypte