Egypte Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Egypte - Prins op de Nijl

Gepubliceerd: 14 aug 2012
0

‘Singing a ja jippie jippie jee’, blèrt het jongentje dat aan ons roer hangt. ‘What country?’ had hij gevraagd en begon zonder op antwoord te wachten te zingen. We zijn net op weg met de felucca, de traditionele Egyptische zeilboot die je overal op de Nijl tegenkomt. De drukke kade van Aswan verdwijnt langzaam in de verte. De honderden riviercruiseboten die nog het meest weghebben van drijvende verzorgingstehuizen, sluwe handelaars (laat je niet misleiden door het bordje ‘No Hassle’ in de etalage) en massa’s toeristen in te korte broek en strakke truitjes laten we achter ons. Egypte is in veel opzichten het Torremolinos van het Midden-Oosten geworden. Maar daar in de verte, stroomopwaarts aan de Nijloevers hopen we nog een glimp van het onbedorven Egypte te vinden. Ik kan het jongentje nog net een zakje gummibeertjes toestoppen, -‘haribo macht kinder fro’, ook in Egypte,- dan laat hij los en is hij alweer op weg naar de volgende felucca, volgepakt met toeristen in knaloranje zwemvesten.

Columbus Travel
Columbus Travel


Fotografie Anoek Steketee

Prins op de Nijl

De vorige ochtend hadden we doorgebracht met het zoeken naar een betrouwbare en leuke bemanning. Op de Corniche el-Nile, de boulevard in Aswan waar de rivierboten en felucca’s dicht op elkaar gepakt liggen, ontmoetten we tientallen kapiteins. Anwar van de ‘Nilesun’, captain Kiwi van de ‘Amsterdam’, Mustapha op zijn ‘Nubian Brincess’. De meeste feluccakapiteins zijn Nubiers, de etnische minderheid die oorspronkelijk in het gebied ten zuiden van Aswan woont. Met de bouw van de High Dam in de jaren vijftig en het ontstaan van het immense Lake Nasser –vernoemd naar de president die opdracht gaf voor het monsterproject- verdween hun leefgebied onder water. De Nubiers werden massaal verhuisd, de meesten naar Aswan en de dorpen in de nabije omtrek.
Vele kopjes thee en gesprekken later waren we terecht gekomen bij de ‘Jamaica family’, een bekende naam in Aswan. De Nubische familie, die haar bijnaam dankt aan haar passie voor Bob Marley, Rasta’s en Reggae, bezit zeven felucca’s. Wij zijn op weg met kapiteins Hassan en Atta en kok Nasser. Hassan draagt een sjieke djellaba, het lange, losvallende gewaad tot op de enkels dat veel mannen hier dragen. Hij is vijfentwintig en leeft al zijn hele leven op en rond de Nijl. Het zeilen leerde hij van zijn vader die kapitein was op een felucca die dienst deed als pontje. Ook Atta werkt al zijn hele leven op een felucca, eerst als knechtje, nu als kapitein. Nasser vaarde tot tien jaar geleden met zijn vader op een groot zeilschip. Van het koken voor zijn vader werd hij een begaafd kok.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Egypte artikelen
Bizar
Wauw: natuurverschijnselen waar je kippenvel van krijgt

27 jul 2016, Niks is krachtiger dan Moeder Natuur. Zij zorgt ervoor dat wij zoveel moois kunnen bezoeken en beleven hier op aarde. Deze natuurverschijnselen zijn zo ontzettend bijzonder dat je ze eigenlijk niet mag missen. Zet ze op je bucketlist!

0
Reisnieuws
Deze prachtige reiservaringen laten stress verdwijnen

06 jul 2016, Zit je agenda helemaal vol? Heb je de ene na de andere deadline op de planning, nog wat gezellige etentjes tussendoor en niet te vergeten je sportlessen? Soms is het echt even te veel. Met dit lijstje fantastische reiservaringen ontvlucht jij de d...

0
Bizar
8 megablunders die toeristen maakten op reis

13 mei 2016, Als je de kranten moet geloven, doen toeristen heel wat domme dingen zodra ze hun eigen huis uit stappen. Bijvoorbeeld beelden uit de oudheid slopen. Of binnendringen bij Sea World. Lees hier de meest idiote dingen die toeristen op reis hebben uit...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.